tiistaina, helmikuuta 12, 2013

Suunnittelua

Varmaankin pitäisi vielä yksi lager tekaista koska tallin lämpötila on pysynyt kivasti 12 - 13C asteen tuntumassa. Voisi koittaa tehdä Märzen vivahteisen keitoksen. Kerran olen sellaisen tehnyt ja se oli kyllä kehuttu keitos.

Nykyisten tekeleitteni, siis nämä kaksi viimeisintä, suurin ongelma on ollut rungon puute ja samalla maun vähäisyys. Analysoituani muistiinpanojani olen melko varma siitä, että suurin syy on ollut liian nopea huuhtelu. Toinen lisämahdollisuus on liian matala mäskäyslämpö. Mutta korjataan yksi asia kerrallaan.
Sain käsiini sellaista oikein tiheää haponkestävää verkkoa josta aion "punoa" tuon valepohjani päälle lisäsuodatusta. Samaisesta materiaalista koitan tehdä myös kattilaan suodattimen. Tai sitten käytän pesukonerosterisukkaa kattilassa.

Käyminen tuntuu onnistuvan kohtalaisesti koska minkäänlaisia virhemakuja en ole havainnut näiden kahden oluen kohdalla. Muutkaan jotka ovat maistaneet eivät ole maininneet virhemauista. Tosin Pale ale on ollut kypsymätöntä kun sitä on viimeksi muille tarjottu ja omasta mielestäni siinä oli aivan liikaa vihreän oluen makua ja tuoksua. Nyt se on jo "kaupallisessa" kunnossa, eli tuoksussa aavistus hedelmäisyyttä ja humalaa ja maussa ei oikein mitään mihin tarttusi. Tasapainoinen janojuoma siis ;)

No, yritän tänään tai huomenna päästä pesemään laitteiston timmiin ja rakennella uudistukset huolellisesti. Näin pääsisin mahdollisesti tekemään seuraavan satsin jo tällä viikolla.
Päässäni kummittelee seuraavan tyylinen resepti:
60% Munich mallasta
30% luomu Pilsneriä
5% Crystal 100
5% Melanoid mallasta

Näistä koittaisin saada aikaiseksi vierteen jonka ominaispaino painusi 1.047 tienoille.

Humalointiin menisi (noin)
reilut 22 IBUa Perleä 60min kohdalta
reilut 3 IBUa Hallertaueria 20min kohdalta

Keittoaika olisi tuon 60 min ja satsi koko arviolta reilut 61 litraa.

Keiton jälkeen vierteen strategiset mitat pitäisi olla:
OG 1.055
BU 25 - 26 IBU
CLR 23 EBC
ABV 5,4%
Jos hiivana olisi S-189

Jouduin tässä taannoin heittämään vierre pussit pois pakkasesta joten startterin teko ei nyt tule kysymykseen tällä hetkellä. Vaikka jääkaapissa on muutamia vanhaksi meneviä ja vanhaksi menneitä nestehiivoja odottamassa pääsyä vierteen sulostuttajiksi. Pitää varmaan tilata spray mallasta...

2 kommenttia:

Aki kirjoitti...

Hei, en nyt ala kommentoimaan blogi kirjoitustasi, vaan tarvitsisin äkkiä asiantuntijan mielipiteen jos mahdollista.

Minulla olisi saatavilla ehkä 10-20 baarin olut/siideri/lonkku hanaa ja saisin ostettua niitä muutamalla eurolla kipale.
Yhden ostin, siihen hanaan tuli kaksi sähköjohtoa, kaksi paksumpaa ilma/neste putkea ja yksi ilma/neste putki jossa ilmeisesti mangeettiventtiili.

Kannattaisiko ostaa koko nippu hanoja vai voiko näitä edes kotioloissa käyttää ilman julmia investointeja?

Kellarissa kummittelee siideriä, olutta ja viiniä, hanasta olisi mukava laskea kaksi ensimmäistä :)

suorama kirjoitti...

Moi!

Mielenkiintoisia kapineita.

Olisin kiinnostunut näkemään noita jotta voisin paremmin sanoa miten ne voisi jatko jalostaa.

Voisitko ottaa yhteyttä vaikka spostilla?

ari ( piste ) sorvari ( miuku ) gmail ( pitse ) com

Laita vaikka kuvaa mukaan niin ihmetellään lisää.

Hinta kuullostaa sen verran kohtuulliselta, että itseäni ainakin kiinnostaisi vaikka kimppa osto kanssasi, jos ne näyttävät toimivilta. =)