perjantaina, marraskuuta 23, 2012

Hitaasti mutta "varmasti" osa III

Vedenlämmittimen johdotus on alkanut. Eli itse kaapin 230V ja 24V pitäisi nyt olla "valmiit". Koe lämmitys on tehty logiikan lähtöjä pakottamalla päälle. Eli 3 + 2kW vastukset menevät kivasti päälle SSR ohjauksella äänettömästi. Varmistin myös sellaisen hataran muistitiedon, että koska otan sähköt noille vastuksille eri vaiheista, ei nollajohdon tarvitse olla sen paksumpi kuin vaihejohtojenkaan. Toisin sanoen vaihesiirto takaa sen, että kuorma ei ole koskaan nollajohdossa isompi kuin yhdenvaiheen teho.

Aikaa meni sellaiseen tässä ehkä päivän verran, että etsin vikaa sellaiseen ongelmaan kun logiikan analogisen sisääntulon arvo heitteli aika rajustikin. Tarkoitti siis useamman asteen heittoa puoleen ja toiseen. Asiaan lopulta auttoi se, että maadoitin analogiatulon miinus navan vielä suoraan 24V maa- napaan. Nyt arvo ei heittele kuin yhden bitin verran puoleen ja toiseen. Ehkä tuonkin saisi loppumaan jos käyttäisi häiriösuojattua johdotusta. Ehkäpä näin vielä teenkin.

Nyt siis voin jatkaa johdotusta ja samalla ratkesi sekin, että vien johdolla anturit kattiloihin ja mittarit on ohjauspulpetissa kiinni. Luulisin, että vastusarvo anturilta ei ole niin herkkä mahdollisille häiriöille kuin mA virta. Pitää vain käyttää kolmea johtoa jotta saa johdotuksen vastuksen kompensoitua mittarilla.
Nyt siis pitää viedä lämpötila-anturi vedenlämmittimeen ja kalibroida logiikan tulo, sekä tehdä kattilalle lämpötilan ohjausrutiini valmiiksi =).

No, jotta kaikki ei olisi naurua ja laulua, pitää välillä tanssia ruusuillakin.
Elikkä nuo minun mittarini pitäisi olla sellaiset, että mitattu lukema muunnetaan virta-arvoksi 4-20mA välille eli 0C asetta olisi 4mA ja 100C astetta 20mA. Mutta nythän on niin, että mittari antaa aika hassuja mA arvoja. Jos siis lämpö on 20C ja haluan nostaa sen 30C. Eli asetan 30 halutuksi arvoksi. Mittari antaa n.3,8mA lähtöönsä. Kun lämpö nousee on 20mA jo 30C kohdalla. Jos asetan luvuksi 50C. on aluksi 0mA ja vähän ennen 50C nousee lähdön virta nopeasti 20mA ja sama toistuu kaikilla asetuksilla.
No, säätimen ohjekirja antaa ymmärtää, että olisi mahdollista vaihtaa se minkä arvon mukaan tuo virta-arvo menee.
Parametri siis voitaisiin asettaa:
PV = mennään mitatun arvon mukaan
SV = mennään asetetun arvon mukaan
dEV = lasketaan ero PV - SV
MV = annetaan prosentti ulostulosta

Kaikkihan voisi olla hyvin, jos tuon parametrin löytäisi laitteesta...
Eli kun mennään parametri valikossa kohtaan jossa valitaan lämmitetäänkö vaiko jäähdytetäänkö säätimellä, hyppää valikko neljän parametrin yli kätevästi, josta tuo on viimeinen. Joten tuota parametria ei pääsekään muokkaamaan. =/

No, lähetin tehtaalle kyselyä miten tuohon pääsisi vaikuttamaan. Mutta tuskin sieltä kukaan viikonloppuna vastailee.

2 kommenttia:

Tapio kirjoitti...

Terve ! Mielenkiintoinen blogi seurattavaksi tulevalle oluenpanijalle, ehkä..
Olisiko sulla sellaisia kuvia projektista joita voisi tänne laittaa?

suorama kirjoitti...

En ole nyt ottanut kuvia vähään aikaan tuosta, kun oikeastaan mikään ei ole ulkoisesti muuttunut.
No, toki ohjauskeskus on vaihtunut siihen pystymalliseen.
Koitan ottaa jokusen kuvan kunhan saan ympäristöä "vähän" siivottua. ;)