sunnuntaina, kesäkuuta 24, 2012

Lämpötiloista ja muusta

Mittailin tuossa Miedon Vaalean ominaispainoa ja yllättäen se oli painunut jo niin alas, että on mitattava taas hydrometrilläkin varmistus. Nimittäin korjattu brixmittarin arvo antaisi ymmärtää, että tuo olisi jo 1.006 ja 1.011 oli tähtäyksessä.
Jos tuo pitää paikkansa, tarkoittaa se aika epäilemättä sitä että lämpömittarini tuossa pikkulaitteistossa ei pidä kovinkaan hyvin paikkaansa.
Tätä voisi epäillä myös vehnäoluen suhteen. Toki tämä on parhainta vehnäolutta jota olen omin kätösin pannut, mutta toivomisen varaakin on. Väri ja sameus on ookoo, tuoksussa on banaania ja neilikkaa mutta liia vähän.  Maku on liian ohut. Ei ehkä vetinen mutta liian ohut vehnäolueksi. Ja kävinhän tämäkin todella alas.
Nyt kun mietin niin aika erikoisia lämpötiloja olen mittaillut mittareillani.
Kun kiehutin vierrettä viimeksi, näytti kattilan oma mittarin 94°C ja sekoitin tilaamallani kalibroidulla elintarvikemittarilla vierettä, näytti tuo mittari yli 98°C. Jos oikein muistan mäskäimen mittari on aika samoissa lukemissa taas tuon elintarvikemittarin kanssa. Toisin sanoen jos näin on, mäskäimeni läpötila saattaa olla viisikin astetta matalampi kuin on tarkoitus!
Aika ratkaiseva ero mäskääkö 69°C vai 64°C lämmössä, vai mitä?

Testailu jatkuu tämän tiimoilta. Taidan korjata ainakin nelisen astetta tuota mäskäimen mittaria.

Windsor hiivasta.
Ne kaksi kertaa kun olen tuota hiivaa käyttänyt, ovat oluet olleet niin "diacetyylin" vallassa että en tiedä miten tuon kanssa pitäisi menetellä. Ensimmäisellä kerralla olut kävi n. 21C asteessa ja toisella kerralla n.18C asteessa. Aluksi oluessa on ollut tuoksuna hedelmäinen ja brittityylinen döfa, siis käydessä. Lopuksi hedelmäisyys on kadonnut kokonaan ja tuoksussa on pelkkää butterscothia ja makauakin se hallitsee kovasti. Tuo siis peittää alleen kaikki muut mahdolliset tuoksut.
Nyt valmistuneessa kevyessä kesäalessa on kuitenkin ehkä vähemmän tuota kuin edellisessä kegissä joka loppujen lopuksi maistui vihreille omenille ja etikalle...
Vielä minulla on pari pakettia tuota. Nyt tätä kirjoittessani muitin, että jostain luin aikoinaan, että Windsoria ei saisi laittaa liikaa, muuten tule ongelmia. Hmm. olenkohan liikakansoittanut olueni Windsorilla. Pitääpä tarkkailla. Jos olen nyt käyttänyt 2 pakettia, niin ensi kerralla vain yksi. Ekaan muistan käyttäneeni kaksi, mutta toisesta en ole varma. Jos meni vain yksi, niin ehkä vähemmän silti.
Tarkistin, että ainakaan kirjanpidon mukaan ei mennyt kuin yksi tuohon viimeiseen. No, katson montako on pussukoita jäljellä. Kuitenkin hiivan tuote-esittely väitää näin:"
Clean, well balanced finish.  Yeast produces an estery ale with a slighly fresh yeast flavor.  Not as quick as the Nottingham.  Some bannana aroma."

Edit.
Mittasin hydrometrillä myös tuon äsken.
Mittari näytti 1.012. Olut on n. 17°C lämmintä joten korjattu mittaus on sen 1.011
Tarkastin nyt sitten Beer Enginelläkin tuon lukeman ja se antoi 1.015.
Joten kumpikaan ohjelma ei ole oikeassa kun mitataan käyneen oluen arvoja, tälläkertaa.

Toisin sanoen, edelleen olen sitä mieltä, että brix mittari soveltuu "hektiseen" alkuvaiheeseen, eli siihen kun mitataan panopäivänä vierteen muodostumista. Käymisen edistymistä kannattaa sitten seurata areo-/hydrometrillä.

5 kommenttia:

suregork kirjoitti...

Hei,
Saanko kysyä ihan uteliaisuudesta mitkä olivat alkuperäinen brix-lukema ja lopullinen brix-lukema?

suorama kirjoitti...

Toki =)
Alku ominaispaino oli 11,2bx ja toinen mittaus antoi 5,3bx

Kun mittaan käymättömän vierteen ja teen muunnoksen digitaalinen mittarini antaa aina saman tuloksen kuin hydro- / areometri. Siis tietenkin brix lukema muutettuna SG arvoksi. Tässä tapauksessa 1.045

suorama kirjoitti...

Varmistin vielä, nyt kun laitoin tuon kegiin ja pulloihin, että brix lukema oli 5.3 ja ominaispainomittari näytti olevan 1.010 ja 1.012 välissä. Lämpötila oli aika tarkkaan 21°C

suregork kirjoitti...

Kiitos!
Sean Terrill:n refraktometri-laskuri (http://seanterrill.com/2012/01/06/refractometer-calculator/) on ainoa johon luotan, ja syötin sun arvot siihen ja sain seuraavat tulokset:

Jos 'Wort correction factor' on 1.040 (oletusarvo):
FG: 1.0432
OG: 1.0098

Jos 'Wort correction factor' on 1 (eli ei oteta sitä huomioon):
FG: 1.045
OG: 1.0101

Eli aika lähellä sun hydrometrimittausta :) Olen huomannut että Beersmith:n laskuri antaa aivan liian matalia FG-tuloksia. Sean:n laskuri perustuu näihin tuloksiin: http://seanterrill.com/2011/04/07/refractometer-fg-results/

/suregork

suorama kirjoitti...

Kiitoksia!

Vaikuttaa pätevältä. Pitääpä lukea tuo lähtökohta postauskin.

Tuon digitaalisen mittarin kanssa tuo corretion factor on tuntunut järjestäin menevän tuohon ykköseen.
Pikaisen heittelee mutta pysyy tiukasti ykkösen tuntumassa. Varmasti omat lukemiset vaikuttaa, siis tuon areo / hydrometrin.