maanantaina, kesäkuuta 04, 2012

Parti-Gyle

Olen tässä miettinyt mahdollisuuksia miten voisi tehokkaammin kayttää laitteistoaan hyödyksi. Varsinkin sitten kun  tuo isompi valmistuu.
Tuo Parti-Gyle voisi olla mielenkiintoinen kokeilla. Sen voisi toski kokeilla jo nyt, ja ehkä sen teekin tässä vielä.
Parti-Gylen ideana on tehdä yhdellä mäskäyskerralla useampaan olueen vierre. Yleensä niin, että ensimmäisestä vierteestä tehdään vahvempi "luxus" olut ja toisesta miedompi "perus" olut.
Jotkut suuret panimot tekevät useampiakin kuin vain kaksi olutta yhdestä mäskistä.
Tällä tavalla saadaan aikaiseksi siis useamman tyylin olut yhdellä kertaa. Ja samalla mukaan astuu myös sellainen, että sekoittamalla saatuja vierteitä toisiinsa ja mahdollisesti lisäämällä vettä, saadaan "aina" aikaiseksi samanlaista olutta. Koska sekoitus suhteita voi muuttaa halutuun suuntaan, tarpeen mukaan. Useasti kuitenkin lsketaan vain kaksi vierrettä ja näitä sekoittamalla siis sadaan aikaan vaikka kolme olutta, 1 on pelkkää ensimmäistä vierrettä, 2. on ensimmäisen ja toisen sekoite ja 3. on pelkkää toista vierrettä.
Suomentelin (huonosti) aiheesta artikkelinkin wikiini http://kotiolut.com/wiki/index.php/Parti-Gyle.


Ensimmäisnen kokeilu voisi olla vaikka ESB ja Bitter.
Tai Weizenbock ja Weizen tai Wit
Tai Dobbelbock ja Munich Dunkel

 Edit 17:00

Koska Kevyt kesäale oli huomattavasti hidastanut pulpahteluaan, mittasin SG:n ja se BM:n mukaa olisikin jo 1.010. Nostin pöntön siis lämpöisempään kirkastumiseen asti. Nyt siis mennään about 20°C lämmössä jonkin aikaa. Toistaiseksi ei tuo Windsor niin kamalan huonolta hiivalta tunnu.
Beer engine kertoisi SG:n olevan nyt 1.018. Joka oli akuperäinen "secondaryvaiheen" SG.
Kun pullotan, mittaan tuon myös hydrometrillä. Joten näen kumpi on lähempänä arvoissaan.

Ei kommentteja: