tiistaina, kesäkuuta 19, 2012

Mieto Vaale(a)

Nyt kun tuohon pieneen kalustoon tuli tuo 33l kattila hommattua, laskeskelin hiukan tehokkuuksia ja sen semmoisia.
Reseptiksi otin seuraavanlaisen viritelmän.
4,0 kg Vienna
0,2 kg Crystal 100

Mäskäys meni kivasti. Tein tämän tavoistani poiketen ns. yksivaihe infuusiolla. Tosin nostin infuusiolla ulosmäskäykseen. Joten onko se sitten kuitenkin kaksi vaiheinen...
Koitin saada nk. full bodyn tähän olueeseen ja siksi lämpö olikin heti alkuun 69°C. Tätä pitelin n. 45 min. Jodi testi ei näyttänyt enään sinistä. Koska vettä käytin vain 10 litraa tuon lämmön saamiseksi, ei mallas / vesi suhde ollut kuin 2,381 mäskäyksen aikana. Sitten lisäsin toiset 10 litraa vettä ja suhde nousi 4,762 lukemaan. Mutta tietenkään konversiota ei pitäisi enään tapahtua. Tässä oltiin n. 15min jotta huuhteluvesi lämpesi kohdalleen. lopetin sekoitamisen n. 5min jälkeen ja annoin mäskin laskeutua toiset 5min. Sitten laskin vierrettä kaksi kertaa kaksi litraa jotta se kirkastui. Silloin oli huuhteluvesikin jo lämmennyt ja pääsin laskemaan vierrettä mitta astiaan.
Otin kierrätyksestä talteen hiukan vierrettä jotta pääsin laskemaan Efficiency calculaattorilla millaiseen mäskäystehokkuuteen olin päässyt. Eli paljonko potentiaalisesta tavarasta olin saanut sokereiksi. Yllätyin saamani tulosta.
Olin onnistunut konversiossa 98%:sti. Mielestäni ihan hyvä.
Vierrettä sain arviolta 32 - 33 litraa (mitta-asteikko ei riittänyt). Kaikki ei mahtunut järkevästi kattilaan. Joten n. litra jäi vielä sakkoineen käyttämättä. Kuitenkin ominaispaino oli jo yhden pikku pykälän edellä laskennalista. Eli 1.034. EffCalc laski siis kattila tehokkuudeksi 88,3%
Lauter kohtaa en tuohon laskuriin kirjannut. Mutta Käymiseen menevän tehokkuus oli sitten 93,1%
Saattaa olla, että mittaus virheitä tuli. Mutta joka tapauksessa käymispöntössä on nyt 25 litraa SG 1.045 vierrettä ja sitä piti olla 25 litraa ja SG 1.040. Joten tehokkuus on enemmän kuin alunperin laskettu 80%.
Beer Smith antaa laskennalliseksi tehokkuudeksi 89,6% Annettujen mittaustulosten mukaan.

Niin, humaliksi meni:
20g Brewer's Gold 90min
10g Fuggles 20min
10g WGV 20min
10g Fuggles 7min
10g WGv 7min
5g Brewer's Gold 7min
Joten jos ottaa huomioon muuttuuneen tehokkuuden laskennallisesta,
IBU 30
EBC 13
ABV 4,3

Hiivaksi laitoin kaksi vanhetunutta Nottinhamin pussukkaa. Ans kattoo ny miksikä tämä tästä kääntyy.

Ei kommentteja: