lauantaina, marraskuuta 17, 2007

Savua

Lueskelin tuossa Australian poikien touhuja ja sain idean. Onko se hyvä vai ei, tiedetään tulevaisuudessa. Mutta asiaan, Australiassa jotkut paahtavat uunissa kaurahiutaleita. Tämän sanotaan mm. lisäävän vaahtokukkaa, antavan pähkinäistä makua ja jonkin verran väriä. Heidän mukaan pikakaura on paras koska siitä ei kuulemma tarvitse keittää ensin puuroa / velliä. Tiedä häntä. Mutta ajatus joka juontui tästä: Voisinkohan savustaa maltaita / ohra-, kaura-, ruishiutaleita, leivinuunissamme! Leivinuunin rakenne kyllä antaisi myöten, koska se on sellainen takka-leivinuuni. Sinne saisi helposti sellaisen 120-180C lämpöä ja pohjalle voisi laittaa savustus aineksen sen metalli läpän päälle josta hiilet ja tuhka tiputetaan takan pesään. Voisi koittaa miltä leppälastut tuntuisivat. Voi tietysti olla, että olut maistuu savukalalle. ;-) Taidan tänään kokeilla savustaa pilsnerimallasta vaikka 500g ja koittaa tehdä sen kanssa Scotti alen.

16:15
Laitoin vartti sitten uuniin leppälastuja ja pellillisen Pilsnermallasta.

Voi olla, että olisi parempi laittaa maltaat johonkin verkko levylle pellin siaan, mutta tähän hätään en sellaista keksinyt.

Tässä eililinen maistiainen. =-)


18:25 (saunassa käyty =-)

Pidin 45min maltaita savussa. Hiukan tummuivat, saas hähdä nyt miten savu tartunut, tuoksu mieto.

2 kommenttia:

JJ kirjoitti...

Muutamaan päivään en ole blogissa käynyt ja juttua on tullut älyttömästi lisää :-) Kommentoin noita aiempiakin kirjoituksia, kurkkaa niitäkin.

Kohta laitetaan pienpanimo pystyyn jos onnistut tekemään savukalaolutta :-P Mietis kuinka eksoottista se olisi vaikka japseille, osaan jo kuvitella smoked herring lagerin myyntiluvut...

Asiaan.

Vaahtokukan paraneminen ihmetyttää, koska normaalisti kaura sitä heikentää. Tämä johtuu siinä olevista rasvoista ja olen kaurastouteissani sen itsekin huomannut. Ilmeisesti paahtaminen jollain tavalla muuttaa kemiallista koostumusta jos näin tapahtuu. Nuo muut nielen sellaisenaan, muistaisin mutsin joskus paahtaneen kaurahiutaleita, lisänneen rusinoita ym ja tästä tehtiin mysliä! Kokkareet olivat hiukan toffee/pähkinänmakuisia. Laitatko linkin juttuun, kävisin mielelläni lukemassa.

Tuo savustus on hieno idea! Saat takuulla esim. stouteihin ja portereihin omintakeisen maun tuolla tavalla. BYO taas kerran on aiheeseen paneutunutkin, luettavaa löytyy http://byo.com/feature/597.html . Periaatteessahan voi kotona vaikka maltaita uunissa tummentaakin jos pikaisesti tarvitsee värimallasta eikä ehdi sitä hakemaan alan liikkeestä.

Kerro ihmeessä mikä oli lopputulos kun savumallasta käytit.

Sinäkin näemmä testasit Shepherd Neamen tuotteita, ostin tuota Spitfireä itsekin maanantaina. Erittäin hyvä olut tuokin. Melkein huvitti että maanantaina Late Rediä oli enään 2 pulloa jäljellä (jotka tietty otin mukaan), joku muukin näemmä oli pitänyt tuosta. Klooniohjetta ei valitettavasti ole vielä löytynyt :-(

suorama kirjoitti...

Luin tuon threadin suht ylimalkaisesti, joten voi olla, että tulkitdin väärinkin tuon vaahto jutun. Kaverit siellä olivat ehdottomasti sitä mieltä, että pikakaura on ainoa oikea vaihtoehto. Kuulemma "tavallinen" ei sokeroidu mäskäys lämpötiloissa, tai jotain.
Tarvinnee koittaa tuota pähkinä flavorin ja aromin lisääjänä.

Jatketaan kloonin metsästystä. Mielestäni minulla pitäisi jossain linkkiviidakossa tai papereissani sellainen olla...