sunnuntaina, marraskuuta 04, 2007

APA

Elikkä:
8,2 litraa vettä kattilaan
Aiemmin murskaamani ja pussittamani maltaat:
1,09kg Pale Ale (muntons)
0,22kg Caramel 120

Ensin vesi 32 C ja maltaat sisään.

En jaksanut odottaan kuin 5 minuuttia. ;-)
Hyppäsin suoraan 63 C lämpöön jossa n.10 min. Lämmitys tähän kesti n.5 min
sitten n.64-67 C n.45 min.
Lämmitystä n. 5 min.
Lämpö 72-74 C n.25 min.

Lämmitystä n.5 min.
Lämpö n. 78C 2 min.

Puristelin pussia kuivaksi kiertämällä harsoa. Sormia polttavaa puuhaa.
Laitoin humalat joukkoon jo tässä vaiheessa. 20 g Kauhava -S (arvaus 11%)

Keitin vierrettä 30-40 min. Laitoin keitoksen jäähtymään parvekkeelle -5 asteeseen. Tarkoitus jäähdyttää lähelle nollaa. Saapi nähdä mitä tulee. =-)

IBU pitäisi olla 66,8 näillä tiedoilla...

5.11
Aamulla kun laskin Vierteen ämpäriin oli sen lämpötila vasta 6 C. Kävi mielessä käyttää lager hiivalla mutta ei kai sitä tämmöstä pientä satsia viitsi. Laitan Nottinghamin illalla ja pidän jossain 14-15 C tienoilla.

21:15
OG 1,054 ~20 C joten Brewhouse Effiency on 79%, 75%n sijaan.
Lämpötila vierteellä 14,8C

3 kommenttia:

JJ kirjoitti...

Maisteluja ja pullopommeja

Inkivääriolut on tehty ja osittain juotukin. Ajattelin fiksuna pullottaa tuon jotta saa siihen hiukan hiilihappoa. En jaksanut mitata ominaispainoa, nuo janojuomathan tehdään vasemmalla kädellä. Vuorokausi lämpimässä ja 1L/1,5L muovipulloihin.

Tuossa jo viikolla kiersin korkit kertaalleen auki kun alkoi olla "liian hapokasta" ;-)

Noh, lauantaina piti napsaista janoon tuota lasillinen, auki kierrettäessä alkoi suihkuamaan, eikä korkkia enää saanut kiinni. Litra tyhjeni paineella tiskialtaaseen ja ruiskusi osittain muutaman metrin päähänkin. Hommasta kuitenkin selvisi muutaman minuutin siivoamisella, joten sen pahempaa tuhoa ei tullut. Juoma itsessään on mukavaa janonsammuttajaa, hiukan kaipaa enemmän tukevuutta joten seuraavaan satsiin mallasta pikkasen enemmän.

Hunajalager alkoi eilen olla maistamiskunnossa, sameutta oli enää hitusen verran. Otin näppeihini Grolshin puolilitraisen patenttikorkkipullon ja ihmettelin kun korkki tuntui jäykältä avata. Aukesi lopulta kunnon pamauksen kera ja koko korkki lensi irti kaulasta, onneksi ei kuitenkaan naamaan. Etukäteen mietinkin paljonko hunajassa on sokeria ja nähtävästi aliarvioin sen määrän. Sanomattakin selvää että kaikki pullot siirtyivät viileimpään mahdolliseen säilytykseen ulkokuistille...

Onnistumisiakin on ollut: APA on vielähin hitusen sumuista mutta maku on mainio! Tuota kaikki maistelleet ovat poikkeuksetta kehuneet. Nähtävästi lienee syytä tehdä toinenkin satsi samalla reseptillä.

Mestarin Aamupalasta virittelin tuhdin dry stoutin joka nimensä mukaisesti sisältää sekä kauraa että ruista. Paranee vielä kypsyessään mutta jo nyt maku on todella paahtunut ja tuoppiin saa kauniin, paksun ruskehtavan vaahdon. Ruismallas antaa makuun mielenkiintoisen mausteisen lisän, jälkimakuna tuolta löytyy jopa lakritsia :-D

Jouluale on vielä sameaa mutta uskalsin maistaa: Kiljunmakua ei sentään ole ja tuoksukin alkaa jo muistuttaa olutta. Kaneli ja appelsiini sen enempää kuin rusinatkaan eivät suoraan maussa tunnu mutta kokonaisuuteena kyllä havaitsee että jotain poikkeavia aineita on valmistuksessa käytetty. Vielä ei oikein osaa sanoa onko kyseessä lintu vai kala, palataan asiaan joulun kynnyksellä.

Tekopuolella on nyt laiskottanut, viime viikolla laitoin Brewfermin uutteesta Triplen käymään. Purkki + 500 gr sokeria on tarkoitettu 9L satsiin, mäskäsin joukkoon sahtimallasta jonka humaloin keitettäessä ja suurensin satsia 15L kokoon. Ominaispaino on edelleen purkin kyljessäkin haettu 1075.

Teollisuusoluesta sen verran että lähikauppaa oli ilmestynyt valikoima ulkomaanelävien juomia. Otin summamutikassa pari ja Late Red olikin niin hyvää että täytynee yrittää etsiä klooniresepti. Maku täyteläinen ja humalointi mahtava, suosittelen maistamaan! http://www.shepherd-neame.co.uk/beers/index.php?late_red

suorama kirjoitti...

Suihku kaivo meininkiä siis. Olen myös pullottanut kyseistä tavaraa mutta yleensä laitan sen suoraan kylmään. Eli vuorokauden käyttämisen jälkeen (24+h) pulloon, kuten sinäkin taisit tehdä. Hiivan määrä on todellakin "kriittinen" eli ei enempää kuin se t-lusikan kärjellinen. Inkivääri nimittäin mm. kasvattaa vaahdon pysyvyyttä. Tuli sellainenkin mieleen että, olen myös laittanut silloin kun kaapissa on ollut, sitruunaa joukkoon vaikkakin se antaa hiukan simamaista tuntua niin inkiväärin kanssa tuntuu sopivan. Inkivääriä voi lisätä myös, jos haluaa potkua makuun.

JJ kirjoitti...

Moro,

tuon inkiväärijuoman laitoin karusti loppuunjuodun kotikaljan hiivakakun päälle, eli hiivaa tuli aika ronskisti yläkanttiin. Noh, tekemällä oppii :-)

Edelleenkin käyntiä on sen verran että tänään tuli suihkulähde. Loput pullot taas auki ja kiinni...