torstaina, huhtikuuta 16, 2015

Mesikämmen

Tänään sain Mesikämmenen tulille.
Näköjään mittaukset alkavat mennä ns. kohdilleen, sillä nyt tuli toiseen kertaan peräkkäin 54 litraa pönttöön tavaraa. Eli mitattu vesimäärä alkaa vakioitumaan ja lopputulema on vihdoin ennakoitavissa.
Olisikohan tänään nyt ollut ensimmäinen kerta kun mikään ei mennyt pieleen, siis ainakaan teknisesti. Eli kaikki pelasi vähintääkin suunnitellusti.
Sitä en nyt vielä tiedä mikä muuten "mättää" mutta tehokkuus tuntuu laskeneen kovastikin.
Tämä ei sinällään ole mitenkään paha juttu. Ehkä vain mittausten oikeelistuminen korjaa oikeaan suuntaan myös tätä puolta.
Eli sain 54 litraa 1.047 SG vierrettä käymisastiaan ja käymiskaappiin.
Aikaa meni kerrankin vain se n. 5h koko prosessiin, ilman pesuja.
Kuitenkin keittoaika oli 90min ja mäskäysaikaa 20min + 60min + 20min.
Vierteen siirto kattilaan kesti n.70min (eli n.1l / h). Ja tällä kertaa kun kattilastakin sain todella hienosti vierteen ulos, ei sekään jäähdytyksineen vienyt kuin parikymmentä minuuttia.
Vierteen kierrätyksen aloitin samaan aikaan kuin ulosmäskäyksen vesilisäys oli sekoitettu ja lämpötila saavutettu. Kierrätys onnistui vallan mainiosti ja oikeastaa jo ensimmäisen minuutin aikana vierre oli jo kirkastunut.
Vesilisäyksen läpötilaa pitää katsoa ohjelmassa uudelleen. Sillä kun sokeroitumislämmön tavoite oli 66°C, vesilisäys nosti lämpöä vain 60°C tasoon. 20min meni siihen, että mäskäin nosti tuon 6°C, jonka jälkeen lämpö pysyi erittäin tarkasti toivotussa. + - 0,1°C heittoa tuli sekunniksi tai alle silloin tällöin. Olen koittanut adjusteerata tuonkin nyt kohdalleen uuden anturin myötä. Käyminen kertoo sitten kuinka hyvin tuo onnistui. Thermapen näytti vierteen pinnalta tänään siinä alussa 60,8°C missä tuo mäskäimen mittarin lukema oli 60,6°C. Mäskäimen anturi on suht keskellä mäskiä, mutta sekoitus on kohtuullisen vauhdikasta, joten oletan lämmön olevan kohtuudella tasaista.

Jäähdytys meni niin, että n. 5 - 6min ja 60litraa jäähdytysvettä, ja lämpö laski alle 60°C.
Tämän jälkeen siirryin pumppaamaan suoraan 12°C vierrettä käymisastiaan.

Resepti muuten oli seuraavanlainen:
66,7% Pilsner
25% Vienna
8,3% Crystal 50

90min keitto
16,5 EBU N.B 60min
5,9 EBU Hallertau Trad. 30min
1,3 EBU Saaz 7min

Ja hiivanan S-189 käymään 12°C lämpöön ja hiivattu suoraan käymislämpöön.

Edit:
Efficiency analysis spreadsheet näyttää, että mäskäyksessä 96,6% tärkkelyksestä olisi konvertoitunut sokereiksi. Joten ainakin tämän mukaan homma pelaa tuolla osa-alueella riittävällä tasolla.
Aiheesta lisää.

Toki tuo on vain suuntaa antava juttu, mutta sopinee kotikäyttön kohtuudella ;)

edit2:
Mesikämmen käydä röpsöttöttää hissuksiin. Alkoi näkyvää käymistä olla jo seuraavana aamuna kun kävin tarkistamassa.

Ei kommentteja: