sunnuntaina, helmikuuta 27, 2011

Ensimmäinen

Tänään sitten sain ensimmäisen "purkkiin".
Eli tuon First Gold, Bramling Cross version.
Jotenkin tuo "tiukka"mäski luo haastetta lämpötila kontrollin suhteen. Eli heittoa saattoi olla enemmänkin.
Vierrettä kerätty 23 litraa ja OG 1.046, joten saanto kohtalainen 76% single infuusiolle.
Hiivaus 14C asteeseen ja pönttö 17 asteeseen avonaisena.

Edit 27.2:
Vierteen pinnalla on kaunis ja tiivis beige vaahto. Lämpö pönikässä on noussut 19 C asteeseen. Jos Danstariin on luottamista, pitäisi pääkäyminen olla parin päivän perästä ohi. Tuoksu joka pönikästä nousee oli taikinamainen aluksi mutta nyt siihen on tullut britti ale vivahde mukaan.
Niin, hiivaus oli 23g Windsoria.

Edit 28.2:
AP
Tuoksu on muuttunut täysin brittipanimon tuotteiden kaltaiseksi. Pullataikinamaisuus poissa. Paksuimmillan vaahtoa on ollut ~4cm (nyt n. 2 - 3cm). Nyt pinnalle on alkanut muodostua niitä tummia osia. Pitänee desinfeereata jokin kauha jotta voisi poistaa ne. Lämpö pönikässä on nousut 21 C asteeseen.

IP
Sangon lämpö on noussut jo 23 asteeseen ja tuoksu on voimakkaan hedelmäinen. Vaahto on muuttunut isokuplaisemmaksi ja sen päällä on reilusti ruskeaa. Pitää illalla suorittaa putsaus.
Mittasin ominaispainon ja se on lupaavasti tipahtanut 30° eli on 1.016.

3 kommenttia:

Karvis kirjoitti...

Ahaa, eli et kontrolloi sitä vierteen sisäistä lämpötilaa? Eli yritä pitää sitä samana koko ajan.
Itse teen aina niin, että pidän tiukasti nimenomaan sen vierteen lämpötilan asteen tarkkuudella siinä missä haluan. Lämpötilat sitten riippuu hiivalajikkeesta.

suorama kirjoitti...

Tämä oli tämmöinen kokeilu. Yleensä käytän modattua jääkaappia jotta saisin lämmöt pysymään vakiona.
Idea on lähtöisin "Brew Like a Monk" kirjasta jonka mukaan munkit hiivaavat n. 14 - 20 asteiseen vierteeseen ja antavat joissakakin tapauksissa lämmön nousta jopa yli kolmeenkymmeneen.
Ajattelin nyt koittaa tuollaista taktiikkaa kun en arvanut avoastiaa jääkaappiinkaan laittaa.

Karvis kirjoitti...

Juu, kylla avoinaisen käymisastian voi jääkaappiin pistää. Itsellä on monesti, useimmiten nykyään näin, toimii mainiosti. Välillä availen tietty kaappia, niin pääsee vähän ilma vaihtuun.
Kyllähän toi homma onnistuu huoneenlämmössäkin, ainakin jos nyt ei hirveästi vaihtele se lämpötila. Riippuu myös hiivasta, varsinkin monet nestehiivat on aika tarkkoja siitä, että jos lämpötila sahaa parikin astetta niin ne äkkiä pistää hanskat tiskiin :)