sunnuntaina, marraskuuta 07, 2010

Sahapukki tynnyrissä

Tänään siis tynnyriöin Sahapukin joten aika merkintä menee 10.11(7).
3. syyskuuta alkanut hiivan kasvatus on nyt sitten 3. elokuuta valmistuneen vierteen käyttänyt mainioksi olueksi. Olut on ollut jo jonkin aikaa kirkasta ja saapi nähdä käyttääkö p
ulloihin mukana mennyt hiiva sitä pientä sokerimäärää jonka niihin laitoin. Olut oli pullotettaessa -0.2C asteista, joten sokeria ei paljoa tarvinnut laittaa. En tosin laskenut tai mitannut mitään. Kornyyn en laittanut mitään. Eli loppuhapot painetaan pullosta. Olut on sellaista hiukan tummempaa kuin normaali lager ja potkuakin löytyy sellaiset 6,8%. Ainakaan siinä maistidesissä ei ollut mitään mistä olisin voinut moittia. Maltaista makua oli jne. Tämän pitäisi nyt sitten olla hyvä tyylinsä edustaja.
Pullotus tapahtui jodoforillla desinfioituihin pulloihin siten, että ensin töhäytin hiilidioksidia jokaiseen kuuteen pulloon joihin olin jo sen sokerin lisännyt hetkeä ennen. Kornyn desinfioin myös jodoforilla ja kuivattelin sen saunassa. Kornyyn painoin ensin sellaiset 1bar painetta ja annoin hetken olla ja juuri ennen kuin aloin laskemaan out-liittimen kautta olutta tynnyriin päästin kaiken paineen ylipaineventtiilistä ulos ja jätin sen auki siksi kunnes tynnyri oli täynnä.
Ominaispaino lopuksi oli 1.019 joka on yhden yksikön (1.018) korkeampi kuin tyylin spekseissä
sanotaan, ei haitaan menoa :oP

Edit:
Hups. Mittasin tuon ominaispainon nyt kun analyysilasissa (tuoppi) oli vielä tippa jäljellä. Tässä taannoin kun mittailin ominaispainoa oli se toistuvasti siinä 1.020 - 1.019. Nyt se kuitenkin oli pudonnut 1.012 asti! Joten prosentit nousivat sitten yhdellä heti kerrasta. Joko siis hiiva itsessään nostaa ominaispainoa tai sitten olut on oikeasti käynyt vielä roimasti tämän kuukauden aikana. Ilmankos näyte ei maistunut niin makealle kuin sen olisin kuvitellut maistuvan. Aika raju hiiva tuo bavarian lager Wyeastilta.
edit 2010.11.14 20:15
Mittasin ominaispainoa uudelleen ja totesin, että jokin virhe on sattunut edellisessä mittauksessa. Nyt mitattu arvo on 1.016 ja silloin se menee Wyeastin lupaamaan 77% käymis asteeseen. Toki oluessa on rajusti poweria eli 7,3%...

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Maistuuko tuo vahva olut voimakkaalle ?

suorama kirjoitti...

Riippuu mitä voimakkaalla tarkoittaa.
Jos tarkoittaa maltaan makua, niin kyllä, mallas maistuu voimakkaammin kuin esim. missään perus kaupan lagerissa. Humalakin maku on hiukan voimakkaampi. Alkoholi tuosta ei puske läpi jos sitä ajattelit voimana =) Tuosaa omaan suuhuni maistuu alkoholi vähemmän kuin monessa kotimaisessa nelosessa.