sunnuntaina, marraskuuta 07, 2010

Radical Brewing, kirja


Kirja kertoo hauskalla tavalla asioita oluesta ja sen ympäriltä. Juttu alkaa kuvitteellisesta oluen synnystä. jonka perään mietitään useimmilta osiltaan oluen historian aikajakaumaa.
n.10 000 ennen ajanlaskun alkua ohraa alkaa löytymän kaikkialta.
.
.
8999 olut ottaa ensimmäisiä muotojaan.
5000 Joku tekee vahingossa keski idässä ensimmäisen kannullisen olutta. Sivilisaatio saa virallisesti alkunsa.
.
.
jne. höystettynä kaikenlaisilla tarinoilla.

Kuvissa sivuilla esiintyy erilaisia hahmoja jotka liittyvät jollakin tavoin käsillä olevaan aiheeseen.
Esim. kun historia linjassa kerrotaan Humalan sapumisesta englantiin, on viereisessä kuvassa isokokoinen mies pienessä veneessä piippu suussa. Kuvannee sitä kun englannissa sanottiin, jos juo humaloitua olutta, tulee hollantilaisen näköiseksi.

Historiasta kerrotaan myös varsinaisessa tekstissä. Erilaisia tunnettuja tapahtumia ja kuvitteellisisakin tarinoita. mm. oluen synty vuonna 10 000 B.C.E.

Sitten keskitytään siihen mikä tekee oluesta oluen, väri, maku, tuoksu, jne. Mietitään esim. aromin koostumusta ja aineksia. Kuvailllaan kaatamista, varastointia ja nauttimesen taidetta.

Vasta sitten aloitetaan miettiminen "Miksi kotiolutta?"
Mm. sellaisia ajatuksia on herännyt kuin:
Voi panna millaista olutta haluaa,
Voi lisätä tietouttaan todella monessa asiassa,
Voi "teroittaa" makuaistiaan löytämään eri asioita,
Voit siirtyä ajassa taakse päin tekemällä muinaisia oluita,
Siirryt lähemmäksi luontoa,
Olet osa suurempaa kokonaisuutta,
Oluen paneminen on meditointia,
Tee parempaa kuin muut, kilpailut,
Voi poikia töitä jos niitä tarvitsee,
Hyvin kotona tehty olut on parasta olutta mitä voi olla!

Tekemisestä ja välineistä on luonnollisesti kohtalaisesti tietoa. Kuten raaka-aineista.
Reseptin laskeminen on esitelty sekä US että metrisillä yksiköillä.
Maistamiseen annetaan ohjeita ja painotetaan, että maitaminen on eri asia kuin juominen.
Kirjassa esitellään erilaisia oluttyylejä, nykypäiväisiä ja menneitä. Tyylien mukaisia reseptejä on mukana esittelyn jatkeena. Seassa on tarinoita joita tyyliin liittyy. Esim. ennen Munich Dunkel reseptiä, kerrotaan keittomaskäyksestä ja mietitään sen tarpeelisuutta.
Mukana on todelisia Radical Brew reseptejä mm. kanttarelli olut. Kuten myös historialisia oluita esim. Sahti, Gotlandsdricka ja Estonian kodoulu. Toki myös muiden maiden kuten Belgia erikoisuuksia on mukana.

Mukaan on saatu myös oman ohran mallastus ja paahtaminen. Humalan kasvatus on aukeaman saanut.

Sitten mennään taas historiaan ja vertaillaan painoja ja tilavuuksia. Tiesitkö, että Artaba on muinainen pesialainen mitta ja on 66 litraa eli 17,44 US gallonaa.
Tässä jaksossa pyöritellään muinaisten oluiden tekijöiden ajatuksia ja kieltä. Esitellään yrttejä joita ennen humalaa käytettiin oluen maustamiseen ja tietenkin mukana on muutama resepti. Ja nyt tietenkin on se sahdin vuoro, vaikkakin tähän ohjeeseen on tipahtanut humalaa rahtunen joukoon.

Esittelyyn pääsee myös hunaja viinit (simat) ja niiden maltaiset serkut.
Toki näistäkin on kasa reseptejä kertynyt.

Panimon (koti) rakentaminen, lyhyt oluen ja ruoan ydistämis- ja "Mitä sitten" osiot päättää kirjan.

Erittäin monipuolinen ja viihdyttävä kirja. Antaa paljon tietoa ja viihdykettä vaikka ei olutta tekisikään. Suosittelen lukemaan!

Ei kommentteja: