tiistaina, lokakuuta 04, 2016

Nytkö se alkaa?

Huomenna pitäisi rykäistä ja ainakin pestä laiteisto ja käymisastiat sekä tarkistaa kaiken toimiminen. Rouhiminenkin varmaan onnistuu kun otan tamun pyöräprojektista irti. Siitä en ole varma pääsenkö varsinaiseen panemiseen vielä huomenna, mutta ylihuomenna sitten.
Saattaa olla, että "paistan" Theminaattorin taas, onhan siitä jo taas pitkä aika kun sitä on käytetty...
Lagerilla olisi tarkoitus siis lähteä liikenteeseen. Se kun viettää pisimpään käymisastiassaan.
Kenties rouhin ensimmäiseen aleen panon aikana sitten maltaat ja yritän perjantaina laittaa sen tulille jos samana päivänä ei ehdi / jaksa.
Näin saisi n. 113,5litraa juotavaa aikaiseksi kohtuu aikataululla. Toki kolmas panos pitää tehdä myös mahdollisimman pian. Ja jos vain itsestä tuntuu siltä niin neljäs heti kun ensimmäinen käymisastia tyhjenee. Sen jälkeen olisi 12 kegiä taas käytössä ja täynnä. 227 litrasta pitäisi hetkeksi taas riittää. Mutta toki kun kaksi ensimmäistä kegiä on tyhjentynyt niin voi jo laittaa uuden tulille. Pysyisi näin kegit käytössä ja täynnä.
Vielä en ole kiertoa onnistunut pitämään. Josko nyt onnistuisi...
Äkkiä laskemalla kahden tuopin päivä vaudilla kaksi kegiä ottaisi n. 38 päivää. Voi tosin olla, ettei kestä niin kauaa. Kotioluella kun on niin huono "säilyvyys"...
Hmm. jos noin laskee ja olut valmistuu suunnilleen kuukaudessa, niin noin kahden kuukauden välein pitäisi laittaa pannu kuumaksi. Siis jos kolme kegiä tekee melkein 60 litraa. Toki siis niin, että kuukautta ennenkuin viimeinen on tyhjä.
Vuosikiertona tämä siis tarkoittaisi vain kuutta panoa eli noin 370 litraa olutta. Joka taas puolestaan olisi vajaa 43 salkkua / koria.
Saapa nähdä.

Edit:

Foorumilla onkin "paremmat" laskelmat miten kierto onnistuisi kenties.
Pikkaisen takkuaa tämä mun panimon startti. Mutta on sentään jo kattilat pesty, Therminaattori uunitettu ja muuten laitteisto todettu toimivaksi. Käymisastiat on myös likoamassa PBW liemessä, että varmaan ovat puhtaita kun käyttöön pääsee. Pieni huuhtelu rittää laitteistolle kun nyt vain pääsee alkuun. Pitää yrittää saada pari panoa samalle päivälle, tai sitten ensin kahtena päivänä peräkkäin ja päivä taukoa ja sitten se yksi. Ja heti kun yksikään valmistuu niin uusi tulille. Nyt ei pidä odotella liikaa.
Kun kaikki on täynnä, niin suunnilleen kuukauden päästä saa tehdä seuraavan. Sama seuraavana kuukautena. Sitten tulisi yksi kk väliä ja taas kahtena pano ja yks tauko. Näin pitäisi siis pysyä kegit täynnä. Edelleen, saapa nähdä...

Ei kommentteja: