tiistaina, syyskuuta 27, 2016

Joulun odotusta I

Pikku hiljaa alkaa taas poltella oluen tekeminen.
Olen jo muutaman reseptin väsännyt uudella BeerSmith versiolla.
Olen edelleen siis beta testaajana ja pääsen huomauttelemaan mm. puutteista ja kehumaan kun toimii.
Nyt pitäisi toimia mm. sellainen mikä itseäni harmitti ennen.
Eli jos lisäsi esim. belgiin sokeria vasta keittoon, niin ennen BS laski sokerin kuin se olisi lisätty jo mäskiin. Eli jos halusi tietää mitä ennen keittoa vierteen "kuului" olla ominaispainoltaan, piti ottaa sokeri pois ja kirjata ylös. Mm. tämän muutoksen halusin ohjelmaan jo kauan sitten. Nyt mennään muistaakseni versiossa 2.3.8.

Mutta joka tapauksessa. Seuraavaksi pitäisi tehdä jo Jouluakin verten muutama olut pöhisemään pöntöön. Nyt kun mulla on 3 kpl käymisastioita, niin ajattelin yrittää urakoida ne pikaisella aikataululla täyteen. Ajatuksena olisi ensimmäiseksi tehdä vähän tuhdimpi Lager. Vähän märzen tyyliin, tai ainakin sinne päin, ei mitenkään erityisen tyyliuskollisesti, ehkä. Ajatuksena kuitenkin suhteelisen maltainen mutta myös humala saa maistua hiukan.
Ajatus olisi tehdä Vienna pohjalle ja korostaa kenties keksisyyttä juhlan kunniaksi.
Viennaa tulisi siis 70% ja Bayer 20%. Loppu 10% jakautuisi suunnilleen niin, että 6,7% Cookieta ja 3,3% Cara Plus 150. Ehkä 7% Cookie ja 3% Cara. Mutta nyt menisi niin kivasti 1kg ja 0,5kg noilla arvoilla =).
Nämä mäskättäisiin siten, että OG 1,054SG näkisi päivän valon ja kun käyminen on tapahtunut niin oltaisiin 5,4% alkoa tienoilla eli FG 1,013SG olisi saavutettu.
Näillä pittäisi päästä suunnilleen 21 EBC väriin, joka on Octoberfest / Märzen guidlinen puolivälissä. Samaisessa puolivälissä olisi myös tuo 1,054SG alkuominaispainkokin. Ja siihen puoleen väliin tähtäisin myös humaloinnissa joka toisi 24 IBUn katkeruuden nautintoon.
Tämä saavutettaisiin Hallertaun Tradition humalalla ja sen eco versiolla. Ajatus on ottaa lähes kaikki katkero jo 60min lisäyksessa josta pyritään saamaan n. 20 - 20,5 IBUa.
20 min lisäsyksellä haetaan pienen pientä humalan muiden makujen vivahdetta täydentämään maltaiden keksisyyttä ja muita makuja. Tästä lisäyksestä koitetaan saada n. 3 IBUa katkeroakin.
7 min lisäys tuo sitten hiukan tuoksuun humalan aromia. Tästä lisäyksestä olisi tarkoitus ottaa alle 1 IBU, BS laskee 0,7 tähän kohtaan.

Kun keitto on valmis ja vierre jäähdytetty 12°C lämpöön, hiivauksen teen S-189 hiivalla tuttuun tapaan. Fermentis kertoo hiivan ohjeessa, että tuon lämmön kanssa hiivaa tarvitaan 80 - 120g / hl. Jotenka se 1g/litra pitäisi hyvinkin riittää tähän. Kuitenkin hiivan tarve lisääntyy rajusti kun mennään alle 12°C lämmön. Sillä jo 9°C vaatii 200 - 300g / hl. Fermentis suosittelee käyttämään ensimmäiset 48h tuossa 12°C ja sen jälkeen nostamaan 14°C lämpöön. Tiedä sitten kävisikö tuo nopeammin jos noin tekisi. Itse olen pitänyt n. viikon 12°C:ssa ja sitten tarkistanut ominaispainon. Yleensä ollaan muutama pinna halutun yläpuolella. Tuossa vaiheessa olen sitten jättänyt oluen lämpimämpään n. 24h ajaksi. Tuolloin yleensä päästään haluttuun ominaispainoon ja kypsyttely voi alkaa. Eli takaisin 12°C lämpöön ja sitten parin päivän päästä aste kaksi kerrallaan päivän välein tiputan lämmön aina jonnekkin -1°C läheisyyteen. Tuohon menee se 12 - 15 päivää ja sitten odotellaan pari viikkoa vähintään. Kun olut on valmista, se lasketaan kegeihin ja karbonoidaan. Yleensä yksi kegi menee suoraan kegeraattoriin ja kaksi muuta maakellariin.

Ei kommentteja: