tiistaina, heinäkuuta 23, 2013

Päivittyneisyyttä?

Nythän on niin, että en ole vieläkään astioinut Helle lageriani. Toivottavasti se voi hyvin ja paksusti lähes nollan keleissänsä. Syy tähän viiraamiseen on se, että haluaisin tehdä uuden lagerin tuon vanhan hiivojen päälle.
Mutta viime kerralla kun tein olutta, jostain syystä veden laskeminen ei onnistunut kuin logiikkaa pakottamalla. Tämän aiheutti se, että jostain syystä kaksi loogista operandia olivat asettuneen toistensa vastakohdiksi. En ymmärrä miten tämä on ollut mahdollista koska en muista koskaan tehneeni sellaista ohjelman pätkää missä ehodot olisivat olleet nuo.
Tämä kuitenkin selvisi muutaman kymmenminuuttisen aikana kun vain sai aikaa aikaiseksi.
Nyt olen rakentanut käsikäytön kokonaan uusiksi ja muutamien uusien ominaisuuksien kanssa.
Mm. nyt voin valita 6 tai 4kW vierteen keiton ilman logiikan pakottamista (Force 0- pariin lähtöön).
Nyt voin myös valita otetaanko vettä 34 vai 26 litraa lämmitykseen. Rakennan myös manuali säädön mäskäimen sekoittimelle. Potikka pitää hakea varastolta. Nyt voin asettaa lämpötilat etukäteen termostaatteihin ja napilla ohjata ne päälle. Korjasin myös vedenlämmittimen käsiohjauksen niin, että lämmitys ei mene tyhjänä päälle. Jokaisella toiminnolla on nyt siis oma nappinsa ja toiminnan merkkivalo (muutama ledi pitää vielä juottaa paikoilleen).
Jos saisi tuon paneelin valmiiksi voisi vanerin viedä naapurille joka saisi tehdä samanlaisen rosterista, tosin niin, että nappulalinjat on suorat jne. =)
Kaikki on nyt siis muutettu toimimaan noista nappuloista. Punaisten nappuloiden punaiset leditkin on paikoillaan ja toimivat siten, että jos painaa punaista nappulaa kerran, aktivoi se mahdolisuuden alapuolella olevan termostaatin toiminnan, samalla syttyy punainen LED napin viereen muistutukseksi sittä, että lämmitys on mahdollista. Vihreiden näppuloiden vihreät ledit on vielä juottamatta paikoilleen, mutta toiminta niillä on se, että näkee mikä laite milloinkin on päällä.
Nuo F-Nappuloiden tiedot ajattelin näyttää tuossa näytöllä käsiajon aikaan. Helposti pitäisi mahtua "Käsiajolla!" tekstin alle tiedot 26 litraa tai 34 litraa ja 6kW tai 4kW.
Saattaa olla, että vaihdan vielä nuo F-numerot toisiin tuolla käsiajolla, jos vaikka automaatti ajon haluasi laittaa F!-näppäimeen. Toisaalta voisi olla parempi, että se olisi tuon SHIFTin takana.
Hmm. spekulointia:
Jos F1 olisi siis tuo litramäärä, mikä olisi F2?
No, jos vaihtaisin F2 nappulaksi tuon Kattila tehon, Olisiko F3 sitten Automaatti päälle ja F4 automaatti START?.
Silloin F5 voisi olla reseptin muokkaus. F6 alle voisi kehitellä puhditusajon! Eli automaatti ajo ajellen pelkää vettä ja lyhyemmillä ajoilla sekä ehkä pariin kertaan ja vaikka pienemmillä vesimäärillä ja ilman humalointia. Tai niin, että ensin laitetaan mukaan pesuainetta ja sitten huuhdellaan muutamaan kertaan. F7 ja F8 jäisi tulevaisuuden kehittelylle.


Tosiaan, humalointi automaatti on kokonaan rakentamatta. En ole varma käytäisinkö sitä käsikäytöllä. Voisihan noista F7 nappulan vaikka käyttää siihen, että käytetäänkö käsikäytöllä automaatti humalointia.
Eli täysautomaatilla mäskäys ajat ja lämmöt sekä huuhtelut jne tulisi reseptistä, mutta käsikäytöllä olisi mahdollista käyttää keiton yhteydessä, niin halutessaan, automaattista humalointia. Ehkä tuo voisi toimiakin. Hmm. Tai oikeastaan valinta pitää olla keitetäänkö automaatilla. Koska keittoaika ja humalointi liittyvät toisiinsa olennaisesti. Eli semiautomaatilla mäskäys tehtäisiin käsin mutta keitto automaatilla. Mitähän hyötyä tuosta voisi olla? Ehkä sellainen, että jos tekee jotain erikoisvierrettä, vaikka erikois vahvaa tai hakee jotain aikaa tai tekee uusilla raaka-aineilla vaikka jodikokeita yms. mutta keitto on reseptoitavissa. Tällöin voisi olla eduksi se, että voisi keitosta tehdä reseptin ja mäskäilisi ilman reseptiä. Tuolloin voisi mäskäyksen jälkeen astua panolasta ulos ja touhuta muuta.
Toisaalta jos joskus tehdään oikein iso keitto yhteis tuumin, voisi kaataa vierteen kattilaan ja reseptoida vain keiton. Toisaalta voisi tehdä myös automaatti mäskäyksen ilman keittoa. Silloin voisi valmistaa mm. sahtia "halpommin". Eli automaatti pysähtyisi siihen kun huuhteluita pitäisi tehdä ja kysyy jatketaanko keittoon. Tämä siis valintana erikseen, kysytäänkö. Tällöin voisi tehdä myös kimppapanoja ilman keittoa... jos näin haluttaisiin. Toki käsikäytöllä kaikki on mahdollista.

Löysin muuten kauan hukassa olleen pikkumoottorin joka on tarkoitus valjastaa vedenlämmittimen sekoittajaksi. Taidan joutua kytkemään sen vastuksen rinnalle koska jos oikein muistan, kaikki johtimet on johdosta käytetty. Eli sekoitus tapahtuu aina kun lämmityskin on päällä. Vielä kun saisi tuon lämpötila-anturin tuonne mäskin sekaan, niin sekin mittaus muuttuisi paremmaksi, uskon.
Uskaltaiskohan juottaa hopealla messinkisen tai kuparisen törön tuonne...

Ei kommentteja: