tiistaina, kesäkuuta 18, 2013

Haikailua

Jaa, a.

Pitänee hankkia lisää käymisastioita ja hävittää ehkäpä noi vanhat ~32 litraiset.
Voisi ostaa pari lisää niin kierto voisi olla sopiva. Mietitäänpä.

Jos panisi kerran viikossa.
1. Pano ja ensimmäinen astia käytössä.

2. Viikko ja uusi pano. Toinen astia käyttöön. Ensimmäinen ollut viikon.

3. Viikko ja uusi pano. Kolmas astia kyttöön. Ensimmäinen ollut 2viikkoa ja toinen yhden.

4. Viikko ja uusi pano.
- Ensimmäistä käymistä  ollut 3 viikkoa, ja se astioidaan joten uusi menee siihen...

No, joo juoma tahti ei ole ihan noin kova =)

Tuolla tahdilla kun tulisi ~52 x ~60 litraa olutta joka tekee ~3120 litraa vuodessa.
Tynnyreitä tarvittaisiin 165kpl miinus kulutus per vuosi.

Mietitäänpä toiselta suunnalta.

Jos kulutus olisi sen 2 kegiä kuukaudessa. Se tekisi tarpeeksi 12*18,93*2 eli n.455 litraa.Tuo kun jaetaan kolmelle kegille eli 56,8 litraan, tekee se n.8 panoa. Eli, 8 panoa pitäisi mahduttaa vuoteen?
Toisaalta kegejä on 9 kpl ja 52/8 on 6,5 eli pano pitäisi tehdä 6,5 viikon välein että kulutustarve täyttyisi. Joten pärjättäisiin ehkä tuolla yhdelläkin käymisastialla. Kun yhdellä oluella olisi aikaa valmistua 6,5 viikko

Eli kegeinä ajateltuna:
Mietitään asia niin, että ensin teen kegit täyteen. Ja ollaan tilateessa jossa kolme on tyhjennetty.

1. Pano ja 3 kegiä täyteen.
 - Aikaa menee siis 6,5 viikkoa ja tuona aikana pitäisi seuraavat kolme kegiä tyhjentyä.

2. Pano ja 3 kegiä täyteen.
 - Aikaa menee siis 6,5 viikkoa ja tuona aikana pitäisi seuraavat kolme kegiä tyhjentyä.

Jne.

Jos tilaan lisää kegejä saan enemmän varastoitumis aikaa ja laatuja varastoon, edellyttäen kulutuksen pysyvän samana.

Kulutuslaskelma siis perustuu siihen, että 2 kegiä tyhjentyi 17.5. ja 17.6. välisenä aikana. Tuo tekee 4 viikkoa ja 3 päivää.

Hmm. ehkä pitää siis jatkaa vain näin. Tai no, pitää ensin täyttää noi kaikki kegit nopeammalla tahdilla. koska tuolla tahdilla viimeinen kegi loppuu juuri kun uutta pannaan...

Hmm. jos yksi pintahiiva olut viettää aikaa käymisastiassa sellaiset kolme viikkoa, pitäisi minun keretä tekemään kaksi satsia tuohon 6,5 viikkoon. Toisaalta lagerit joita nyt olen suunnitellut, kestää viitisen viikkoa käymässä ennen astiointia.

Hmm. nyt ei ole kuin yksi tynnyri kypsymässä ja sekin on sellainen joka saa olla vähintään vuoden rauhassa. Joten sitä ei voi laskea kiertoon edes mukaan. Toinen tulee piakkoin.
Helle lagerin saan kohta laittaa tynnyreihin. Siitä tulee se kolme tynnyriä ja toivottavasti korillinen pulloja. No, silloin on viisi tynnyriä jo käytössä ja niistä kahta ei avata kovinkaan pian.
Yksi tynnyreistä on saanut ennen minua kolhun tiiviste pintaansa joten sen käyttö on huikan kyseen alaista. Eli jäljellä on kolme tynnyriä. Jos kerran aioin tehdä seuraavaksi Helle lagerin hiivojen päälle uuden lagerin, mennään taas viisi viikkoa eteenpäin ja näin pitäisi viimeinen Helle lager olla hanassa. Kunnes saan sen seuraavan tynnyriin. Puolitoista viikkoa voisi kuitenkin hyvin riittää ensimmäisen avaamiseen. Jonka jälkeen saisi taas tehdä uuden bachin.

Hmm. tämä voisi ehkä sittenkin toimia näin.

Taidan kuitenkin tilata yhden (kaksi) käymisastiaa lisää. Voin kypsytellä noissa kenties jotain eksoottisempaa tai ainakin ovat sitten varalla kun ensimmäinen menee huonoksi.

EDIT:

Hmm. tuo panohommahan ei ihan noin menisi.
Eli jos kaikki kegit olisi nyt täynnä ja ajatellen, että seuraava kegitys tapahtuu 6,5 viikon päästä, pitää miettiä olut minkä tekee ja laskea sen käymisastiassa olo aika ja vähentää se tuosta 6,5 viikosta. Eli jos tekisi vahvahkon lagerin, pitää odottaa 1,5 viikkoa ennen panoa. Silloin astioiti tapahtuu n. samana päivänä kun viimeinen kegi kolmen sarjasta tyhjenee. Toki pitää en verran olla pulloja varastossa, että voi pullottaa kegeistä jos ei olekkaan juotu kaikkea viimeisestä pois.

Ei kommentteja: