maanantaina, maaliskuuta 04, 2013

Vahoja hiivoja

Tässä kokeilua. Minulla oli (ja on enemmänkin) vanhentuneita nestehiivoja. tässä on kokeilussa White labsin 838.

 Pienimmässä pullosa on 250ml tavaraa ja Og oli vierteellä 1.067 joka siis meni putkilollisen hiivaa päälle. Tuo varmaankin laski ominaispainoa jonkin verran. En tiedä WL:n vierteen ominaispainoa niin ei oikein voi laskeakaan.
 Litran pullossa on samaista vierrettä mutta laimennettuna 100ml vettä ja tietenkin sillä pukilollisella hiivaliejua.

 Kolmen litran putelissa on taas samaa mutta laimennettuna 1.038 ensin ja tätä sitten hiivan päälle niin, että kokonais määrä on 2,2 litraa. Noita pienempiä ravistelen ja isoin on sekoittimen päällä.
 Katsotaan tuleeko näistä nyt sitten mitään. Hiivat niinkin vanhoja, että kesällä 2011 oli parasta ennen päivä.


Tämä on samalla kokeilu tabletilla kirjoittamisesta. Kuvakin on otettu samaisella laitteella ja siirretty blogiin. Tuntuu toimivan.

 Laskin äkkiseltään, että jos olettaisi ettei putkilon sisältö nosta / on 1.000 ominaispainoltaan ja määrä olisi 50ml, niin 250ml og olisi ollut 1.051, 1000ml og 1.054 ja 2200ml og 1.037.

Tämän kokeilun toivottu tulos olisi sellainen, että saisin ainakin muutaman putkilollisen tuoretta hiivaa ja bonuksena mahdollisesti startterin 20-25 litralle olutta. Ajattelin nimittäin seuraavan satsin jakaa kahtia ja käyttää toisen puolikkaan tällä ja toisen kuivahiivalla.
 Tuli muuten kohtalainen hyötysuhde tuohon startteri vierteeseen. Sain valmista vierrettä siis sen n.2.5 litraa ja og 1.067 mallasta käytetty 700g. Eli pääsin n. 75% kohdalle.

edit:
Kaikki pullot tuottavat hilidioksidia. Joten kaippa jokaisessa kolmessa putkilossa oli vielä eläviäkin hiivasoluja. Näissä putkiloissa oli kuitenkin tummin hiivasakka. mm. WL820 tuubissa on peräti melkein valkoista sakkaa. Olen näitä säilyttänyt saatuani ne käsiini, n. 1 - 3 °C lämmössä. Ne ovat olleet jo ostettaessa tarjous kamaa...

Ei kommentteja: