perjantaina, marraskuuta 04, 2011

"panimosta"

Tuo ikuisuus projekti, joka on muuttanut muotoaankin moneen kertaan, edistyy tappavan hitaalla tempollaan.
Nyt kun kaappi on pää piirteissään kalustettu ja logiikalta on johdotus toteutettu siltä osin kun se mahdollista on, on mahdollista kenties "vedenkeitin" osan valmistuminen. Myöskin kattilaosan sattaisi saada kokonaan valmiiksi.
Mitä siis vielä uupuu? No, ainakin kaksi / kolme venttiiliä joita voi ohjata sähköllä.
Eli palloventtiili elektronisella actuaattorilla eli toimilaitteella.
Mäskäimen lämmitysvastus, tai oikeammin lämmönpitovastus.
Eristeet.
Humalointi yksikkö.
Ja loputtomasti muita pieniä yksityiskohtia jotka huomaa viimeistään sitten kun jotain laittaa kasaan.
Jotain hyvääkin sinällään on tapahtunut. Eli vaikka kaapissa on tällä hetkellä 12 kpl "kontaktoreita" ei se pidä minkäänlaista ääntä. Aisiaan vaikuttaa se, että PLC on 24V lähdöillä eikä releillä ja "kontaktorit" ovat SSR:ä eli puolijohdereleitä.
Olen hommannut ILMEn teollisuus liittimiä (IP65 / 67) kytkentää varten ja sain Grafikontrolin erikoiskaapelia välille.
Kattilan 6kW vastukset (2x3kW(3x1kW) laitan jokaisen 1000W oman SSRn taakse joten saan portaallisen 1 - 6kW säädettävän lämmitystehon. Pääkytkimeksi laittanen 16 - 20A moottorisuojan säädettynä pienimmilleen (ainakin) aluksi. Koska en ole löytänyt järkevää hätäseis piiriä tulen tekemään sen niin, että laitan 11kW kontaktorin ohjautumaan hätäseis kytkimellä. Tuon kontaktorin läpi sitten tulee koko laitteen syöttö (lukuun ottamatta tietenkin itse hätäseis kytkintä). Biltemasta (jos siellä vielä on) pitänee hakea mukaan vikavirtasuoja (saisikohan tuolla hätäseisin toimimaan erilailla). Samalla tarttuu varmaan mukaan uusia johdonsuoja-automaatteja jotta voi olla varmempi toiminnasta.
Hmm.
1000W / 230V ~ 4,35A
3000W / 230V ~ 13A
Suurimmat virrat siis. Eli vedenkeitin on tällä hetkellä vastustettu yhdellä 3kW uppovastuksella (3 x 1kW). Tuon ajattelin ottaa yhdestä vaiheesta ja yhdestä 40A kestävästä SSReleestä. Muu kulutus, kuten venttiili, sekoitusmoottori, logiikka yms., Ultraääni anturi jne. toisista vaiheista. Kun ensimmäinen vesi on lämmennyt ja laskettu mäskäimeen, tulee mäskäimenkin kulutus mukaan. Vielä en tiedä tuon lämmityksen tehoa mutta oletetaan, että se on 2kW. Tuon otan sitten toisesta vaiheesta ja tasaan kuormaa. Tällöin kulutus on siis ~ 5,5kW ja vaihetta kestää 60 - 90 min. Ensimmäistä lämmitystä, riippuen veden määrästä, lämmöstä ja halutusta lämmöstä (sekä eristyksestä), kestää 20 - 120 min.
Eli jos lämmitetään koko vesimäärä kerralla yksivaihe infuusioon kestää lämmitys n.115min Mutta luonnollisestikaan sen jälkeen ei vedenlämmitintä enäänkäytetä vaan käytetään mäskäimen 2kWn lämmön ylläpito vastusta. Jos taas lämmitetään vain esim. 30 litraa alhaiseen sisäänmäskäykseen, menee aikaa ~20min. Mutta sitten samaan aikaan myös ylläpito vastus mäskäimessä on toiminnassa. Minulla on tuohon keittimeen yksi lisävastus 2kW olemassa mutta katson pärjäänkö tuolla 3kW vastksella. Jos lisävastus liitetään kattilaan, pitänee priosisoida lämmityksiä niin, että jos mäskäimen lämmitys on päällä, samaan aikaan ei korvenneta 5kW keitintä. 2kW lisä pudottaisi aikoja radikaalisti 12 - 70 minuuttiin.
Tästä siis voidaan koittaa laskea kulutuksia. Eli, varsinainen lämmitys vie 3kw/h. En usko, että mäskäin vie kovinkaan paljoa. Riippuu tietenkin eristyksen onnistumisesta. Tarkoitushan on, että lämmitetty vesi + mallas on heti oikeassa lämmössä ja ylläpitoa käytetään vain jos tarvitaan.
Kattila taas ottaa aluksi sen 6kW koska kiehuminen saa alkaa mahdollisimman nopeasti. Aika näyttää millä teholla kiehutusta pitää pitää jotta se on riittävää. Mutta parisenkymmentä minuuttia mennee ennenkuin vierre alka kiehumaan.

Äkkiä siis laskettuna 3kWh (lämmitys keskimäärin?) + 3kWh (kiehutus 2kW x 1,5h?) muu + mäskäin 1kW? eli jos näin, niin 7kWh menisi panopäivänä tuolla laitteisolla ja olutta tulisi sellaiset 60 - 70 litraa eli ~ 0,1kWh / litra.

Vertailu laskelma edelliseen. 2kW vedenlämmitin 10 litraa kerralla.
Vesi 60 asteiseksi ~20 min.
Vesi 82 asteiseksi ~28 min.
Vesi 95 asteiseksi ~32 min.
Vesi 76 asteiseksi ~26 min.
Eli 20 + 28 + 32 + 26 = 106min. Eli  3,5kWh lämpöön plus sillä 1,8kW säilöntä koneella lämmön ylläpito + muut, ehkä n.0,2kWh + keitto 1,8kW 90 min 2,7kWh + 45 min ennen kiehumista jos kaikki meni putkeen. Eli lisää 1,35kWh
Siis 3,5 + 0,2 + 2,7 + 1,35 = 7.05 kWh
Eli 7,05 / 25 litra ~ 0,28kWh / litra

Jos siis Vähänkään laskelmat paikkansa pitää, saan samalla kulutuksella yli kaksin kertaisen määrän olutta.
Tietenkään tulevasta laittestosta ei ole kokemuksia, joten laskelamt on arvioita ja menevät varmatsi pieleen. Mutta äkkiseltään ei kulutuksenkaan nousta pitäisi 7 litra.

Ei kommentteja: