Olen kehittämässä tapojani ja välineistöäni. Saa nyt nähdä viekö kehitys eteen vaiko taakse ;-) .
Olen saanut hyvän idean täällä blogissani (kiitos kommentoijalle =) ) ja tutustunut annettuun aiheeseen. Tuo mm. Australialaisten käyttämä vierteen säilöntä vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta. Antaisi mukavasti aikaa muuhun toimintaan ja saisi paremmin vertailtua mm. eri humalointi ja hiivaus menetelmiä / tapoja.
Toisaalta jo viimevuoden puolella (tai jo aikaisemminkin) aloittamani automaatisen mäskäys/keitto astian suunnittelu ja toteutus mennee uusiksi, tämän yllä mainitun mahdollisuuden vuoksi.
Eli aiemmin oli tarkoitus tehdä n.20 litran malli josta saisi siis valmista vierrettä n. 23l ja olutta tällöin jäisi se n.20 litraa. Nyt kangastelee mielessäni mahdollisuus tehdä 40l tai jopa 60litran malli josta saisi heti kaksin tai kolmin kertaisen määrän tavaraa ulos lähes samassa ajassa!
Koko laitteella muuttuisi jotenkin seuraavasti:
20l => h x k 357 x 450mm
40l => h x k 437 x 600mm
60l => h x k 505 x 600mm
tai
60l => h x k 437 x 700mm
Tai jotain sinnepäin ;-)
En ole noista muista kokoluokista vielä tarkempia suunitelmia tehnyt.
Täytyy vain tehdä ensin "koe eriä", ennen laitteiston rakentamista. Tuo projekti kun tulee kestämään vielä ehkä pitkäänkin. Ohjelma ja logiikka on jo valmiina. Kaikki muu kuten lämmitys vastukset, pumppu yms. rosteri on hankkimatta =-).
Ongelma vain niiden koe erien tekoon on se kun minulla ei ole tarpeeksi isoa kattilaa jossa keittää 40litraa vierrettä. Juuri ja juuri pystyn keittämään sen runsaan 20litraa joka vaaditaan kun teen 20litraa olutta. =-(
Tuon automaatti tzydeemin toiminta olisi seuraavanlainen:
1. Vesi koneeseen.
2. Esilämmitys päälle.
3. Pumppu off ja mallas patruuna sisään.
4. Automaatti ohjelma käyntiin.
5. Maltaiden huuhtelu ja kuivaus.
6. Vierteen kiehutus ja humalointi.
7. Kiehuvan vierteen astioiminen.
Jos tekisin vaikka sen 60l version voisi jopa tehdä niin, että astioisi 40 litraa ja sitten jäähdyttäisi loput ja laittaisi käymisastiaan ja käyntiin.
Alkaa olemaan mahdollisuuksia jo liian kanssa. Täytyy vain päättää...
Olen ajatellut jotta kokeilisin ensimmäiseksi tuplasatsiksi (42l) seuraavanlaista yksinkertaista olutta:
8,4kg pale ale (esim. Muntons Perle tai sitten jopa sahtimallasta)
120g omia humalia kauhavalta.
OG 1,049 FG 1,011
Väri 10.0 EBC
Katkero 36,3 IBU Bitterness Ratio 0,742
Alk%. n.5%
Calorit 457/litra
Sitten kun käyttäsi oluen, niin käyttäisi toisen Nottinghamilla jossain n.21c tietämillä ja toisen joko Nottinghamilla esim. n.15c tai sitten peräti Brewferm Lager hiivalla 7c lämmössä. Tai käyttäisi kummatkin samoissa olosuhteissa samalla hiivalla ja tutkisi tuleeko siitä samanlaista kun kerran on sama satsi kyseessä!
7 kommenttia:
Eteenpäinhän se kehitys yleensä vie, mä yritän hakea kultaista keskitietä jolla mahdollisimman vaivattomasti saa mahdollisimman hyvää olutta aikaan. Jossain vaiheessa tein lagerin jota mäskäsin hartaasti eri
lämpötiloissa ja kun kunnon mäskäysastiaa ei ollut eikä helppoa keinoa mäskin huuhteluun, meni tuohon jo aikaa puoli vuorokautta. Päälle pullojen pesut jne niin alkoi aikaa palamaan reippaasti yhtä olutpulloa kohti. Myönnettäköön että olut kylää oli hyvää :-D
Laitan lisää vettä (tai vierrettä ;-) myllyyn ja sekoitan mäskäystäsi... http://www.thebrewingnetwork.com/phpBB2/viewtopic.php?t=4650&postdays=0&postorder=asc&start=0
(hmm.. ei toimi esikatselussa, laitan varmuudeksi pätkinä myös: http://www.thebrewingnetwork.com/phpBB2/
viewtopic.php?t=4650&postdays=0
&postorder=asc&start=0 )
kertoo mäskäyksestä jättipussissa, perinteistä huuhtelua ei tarvita. Itse asiassa tuossa jutussa mainitaan sivuhuomautuksena tuo kuumatekniikkakin. Ajansäästö alkaa olla kohtalainen kun yksi kattila riittää mäskäykseen ja kiehutukseen (ei muuta pestävää) ja tuosta lappoaa kuumana kanisteriin. Pestäväksi jää mäskäyspussi (huuhtaisun jälkeen pyykkikoneeseen), 1 kattila ja muutama kapusta heitettäväksi tiskikoneeseen. Jos vielä käyttää kanisterissa on vielä vähemmän siivottavaa...
Varsinaista "työaikaakaan" ei hirveästi kulu, olen pariin otteeseen aloittanut mäskäyksen aamulla ennen töihinlähtöä ja töistä tullessa kiehuttanut vierteen.
En nyt tiedä toimiiko tämä edes ajatuksena automaattisysteemissäsi mutta saat taas hiukan lisää pähkäiltävää.
Olen testannut tuota pienemmässä mittakaavassa 6L kattilassa käyttäen pussina kangaskaupasta löytyvää sideharsoa ja ainakin tuollaisena toimii. Suurempaan satsiin on päässä hiukan muokattu sovellus, siitä lisää jahka pääsen kokeilemaan käytännössä.
Sulla tulee melko asialliset systeemit jos teet automaattisen mäskäysastian. Tuossa jo mainostamassani Brew Your Ownin joulukuun numerossa on täyselliset ohjeet kolmen kattilan systeemin rakentamiselle. En sitä itse tarkemmin lukenut, mutta luulen että sua kiinnostaa :-) Laitan nuo sulle postiin.
Kattilan koosta sen verran että ottaisin aika reilusti suunniteltua satsia isomman (vähintään 25%). Tulee pirun hankalaksi kiehuttaa jos tuo on piripinnassa, mietipä kuinka helposti kiehutuksen alussa vaahto tulee yli.
Ilmeisesti sulla pysyy hitsivehkeet käsissä, kuitenkin hommaa helpottaa jos jotain on puolivaalmiina. Tuollaisen ison kattilan voisi löytää romikselta, suurkeittiöstä (vaihtaa laitteita tai on mennyt konkurssiin). Oma 40L teräksinen on nimeltä mainitsemattomasta hmm... sanotaan vaikka työmaaruokalasta, jonka henkilökunnan kanssa olen hyvissä väleissä ;-) Kun kerroin mihin tarvitsen, löytyi varastosta ylimääräiseksi jäänyt kattila, hintana oli jonkin verran valmista tuotetta maisteltavaksi.
En itse ole tekniikkamiehiä, mutta mites tuollaisen 60L kokoluokan kiehauttamiseen tarvittavat vastukset? Joudutko kykemään jo voimavirtaan ;-) Tuo mun iso kattila menee yhden ison ja yhden pikkulevyn päälle ja kun molemmat kutosella alkaa kiehuttaa menee aika reilusti aikaa ennenkuin mitään tapahtuu. Ja mulla vierrettä on "vain" 20-30L. Jenkithän taitavat käyttää "turkey fryereita" tuohon hommaan ju tehokkuuden takia, oletko itse miettinyt mahdollisuutta lämmittää kaasulla?
Sekoitan hommaa vielä lisää, entäs jos teet astian alapään kartioksi? Eli kiehutusastia on myös käymisastia. Noissa on pohjalla yleensä 2 venttiiliä, alemmasta saa pois hiivan (eli siirto secondaryyn ei ole muuta kuin hiivan poisotto), hiukan ylempänä olevasta saa esim. näytteen ominaispainomittaukseen. Hiivan talteenotto on helppoa ja kun tulee pullotusaika laitetaan letku alaventtiiliin. Tuohon vielä jäähdytys niin voit käyttää/lageroida lageria kesäkuumallakin.
Noniin, nyt suunnitteluaika venyy jo vuosikymmeneen kun alan kiusata lisämahdollisuuksilla :-D
Tuo kuulostaa aivan mukavalta perusreseptiltä. Kun mukana ei ole erikoismaltaita, saat hiivan erot esiin jos käytät erilaisilla. Itse olen käyttänyt sahtimallasta perusmaltaana, sitä kun saa edullisesti ja mallasmyllyä mulla ei vielä ole. Nimittäin kuin noita erikoimaltaita kaulimen kanssa murskaa pari kiloa, älkaa olla hiki. Sehän huono tuossa murskatussa on että pitää käyttää suht nopeasti ennenkuin se vanhenee.
Hmm. Ensimmäinen "oikea" mäskäykseni oli seuraavanlainen.
Laitoin viinin kuiva-aine pussiin sahtimallasta ja joitakin "erikois"maltaita. Laitoin pussin sisältöineen 30l saaviin jonka olin kietonut vaahtomuovi patjan sisään. Kaadoin oikean lämpöistä vettä satsin päälle. Suljin kannen ja laitoin kannen päälle vielä leikkaamani vaahtomuovin palasen. Mittari näytti n. 68c. Seuraavana päivänä mittari näytti 67,5c. Avasin paketin ja "hirtin" pussin ja jätin valumaan kauppareissun ajaksi. Satsista puuttui noin 2litraa valutin sen pussin läpi veden keittimestä. Valuminen jatkui hetken sitten "älysin" kiertää pussia ja saikin sieltä joitankin pisaroita talteen. Vierteen lapposin silloisiin kattiloihin ja eikun kiehuttamaan. Kaikki meni hyvin ja tämä innosti kokeilemaan lisää. =-)
Automaattinen mäskäysastiani on itse asiassa melko samanlaiseen ajatukseen perustuva. Tosin siinä ei ole pussia vaan rosteri putki jonka molemmissapäissä on reikälevy. Putki "tiivistetään" kattilan pohjaan ja pumpulla otetaan putken ulkopuolelta tavaraa sisäpuolelle. Joten jyvät huuhtoutuu kokoajan (jos pummpua pyöritetään). Kun mäskäys on valmis, putki pois ja kiehutus alkaa. Tässä on aika helppo tehdä erilaisia lämmitys ohjelmia. =-)
Jos lasket litra tilavuuden esim. siitä 20l kattila osasta, huomaat jotta 1 sentti = 1litra joten 45 senttiä on 45litran kattila =-)
Voimavirta ei sinällään olisi ongelma, on sellasta saatavissa paikassa jossa keitelisin tuolla. Mutta ei pitäisi olla tarpeen 3600W pitäisi riittää (16A 230V 3680W)
Kaasu sinällään muuten menisi mutta sillä lämpötilan säätäminen automaattisesti kotikonstein ei ole tuttua minulle.
Laita vain niitä ohjeita tulemaan. Ilman muuta kiinostaa katsoa millasia vehkeitä voisi rakentaa. Onko tämä nyt se BrewTree joka omassa BeerSmith ohjelmassanikin kummittelee?
Itsellänikin kyllä hitsaus vehkeet pysyisi kädessä mutta niitä vain ei ole. Naapurilla taas on kokonainen oma firma joka tekee rosterista tuotteita, niin olen ajatellut hänen palveluitaan käyttää... Olen myös oman työpaikkani ruokalasta saanut kattila arsenaalia. Mutta en 10litraa isompaa..
Jossain vaiheessa haaveilin myös tuosta kartiopohjaisesta käymisastiasta ja on jotain tuon suuntaista mielessä käynytkin. Mutta jos näin tekisi niin ei voisi tehdä uusia satseja ennen kuin edellinen olisi pullossa. ;-(
Näin joskus muovisen "pallon" jossa oli kartiopohja muistaakseni sekin oli 20litran astia. Siis ihan käymisastiaksi tarkoitettu. Ei ollut edes mitään tuhansia euroja. Voisin koittaa etsiä mainoksen ja postata sen tänne...
Se ei ollut tämä:
http://www.brewcitysupplies.com/175/cat175.htm?743
Mutta jos törmään laitan sitten.
Tuossa ison pussin käytössähän on se idea että maltaat eivät ole niin tiukassa kuin esim. kuvaamassasi viinin käymispussissa ja hyötysuhde on parempi.
Tuo rosteriputkisysteemi kuulosta fiksulta järjestelmältä ja tuossakin on se hyvä puoli ettei tarvitse siivilöisä ja laskea vierrettä astiasta toiseen.
Luultavasti Brewtree on jatain aivan muutta eli Brew Your Own on jenkeissä ilmestyvä kotioluueen keskittynyt lehti. Tilasin tuo vuosi sitten ja olen ollut ihan tyytyväinen. Hinta taisi olla 40$/vuosi (8 nro), maksu hoituu visaa vinguttamalla. Websitellakin www.byo.com on aika paljon juttuja, reseptejä jne, käy siellä kurkaamaassa jos kiinnostaa. Mielenkiintoista muuten että siellä on uusimpana numerona syyskuun numero, mulle on jo lokakuun numero tullut.
No jos naapurilla on tuollainen firma niin eikö kannattaisi samatien tehdä useampi kartionmuotoinen mäskäys/keitto/käymisastia niin voisi tehdä useampaa satsia yhtä aikaa :-P
Näitä mainoksia muovisista kartioista olen kyllä nähnyt, taas nuo ulkomaan pro-kotipanijat ovat sitä mieltä että teräksinen sen olla pitää. Muoviseen kun aikaa myöten tulee naarmuja ja desinfiointi vaikeutuu...
Toisaalta hintaero on sen verran julma että itse kallistuisin kyllä muoviseen, tosin noita ei taida suomesta löytyä.
Nyt tuli vastaan tuo Vvessel, jota tarkoitin edellisellä kerralla.
http://newstore.vvessel.com/proddetail.php?prod=VVS001
Pikku huomautus tuosta kanisterista, laitoin edellisen voimaakkaasti humaloidun APAn siihen kuumana. Kanisteri tuoksui voimakkaasti humalalle tyhjennyksen ja huuhtelun jälkeen, mulla oli muutaman päivän siinä klorite/vesitilkka jota ravistelin silloin tällöin.
Muutaman päivän päästä huuhtelu, tuoksua ei ollut, joten kanisteri tyhjänä säilöön ilman korkkia.
Tänään mäskäsin stoutia ja hain kanisterin säilöstä niin eikös se perkele tuoksunut taas niin Cascadelta että...
Tuskin tuo mun reilusti humaloituun stoutiin mitään tekee, mutta kevyt lager tuosta jo saattaisi makua ottaa. Eli tarkkaileppas piruuttain, yksi vaihtoehtohan tuossa on käyttää eri kanistereita vähä- ja voimakashumalaiselle vierteelle ellei tuota tuoksua helposti saa hävitettyä.
Täällä on tänään huhkittu, APA meni pulloihin kypsymään ja stoutin tuuppasin suoraan APAn hiivakakun (Wyest 1335, British Ale II, ei nyt APAlle ihan oikea..) päälle. Iloinen pulputus alkoi kuulua jo parissa tunnissa jonka jälkeen kannoin pöntön hieman viileämpään (17 c) huoneeseen.
Lager siirtyi nyt 10c nurkille laskeneesta käymistilastaan huoneenlämpöön diasetyylitauolle, voi olla että kypsytän tuon suoraan pulloissa ja jätän secondaryn väliin.
Katotaan miten inspistä riittää viikonloppuna.
Täällä aika mennyt työn ja suunnittelun merkeissä.
Voipi olla jotta saan piankin mäskäys / kattilan työn alle. Päivätyössäni alkaa iso uudistus tai siis tulee iso uusi kone ja sen tulee asentamaan porukka ulkoa. Olen alustavasti kysellyt tuolta porukan vetäjältä josko hän voisi tuollaisen "vääntää" siis kattilan ja putken. Loppuhan hoituu omin voimin.
Lähetä kommentti