lauantaina, lokakuuta 20, 2007

Kaljaa

Tuli tuossa tänään tehtyä pitkästä aikaa kaljaa.
Eli siis ruokajuomaa. Huomasin keittiön laatikon pohjalla pussin jo vanhaksi menneitä kalja maltaita. Pussissa oli n.1,5dl ruismallasta. Ajattelin kuitenkin tehdä koko satsin eli 5litraa joten laitoin kokeeksi sahti mallasta ja kaurahiutaleita mukaan. ;-)

1,5 dl Tuoppi kaljamallasta
1.0 dl Sahtimallasta ja
0,5 dl Kaurahiutaleita
2,0 dl Kidesokeria

Hiivaksi laitoin teelusikan kärjellisen oluthiivaa (joku nimetön, tullut jonkin purkin mukana) ja tavallista pullakuivahiivaa.

Kiehutin 4litraa vettä kattilassa. 1 litran kiehutin vedenkeittimessä ja annoin jäähtyä hetken. Kaadoin tuon litran kuiva-aineiden päälle ja huljuttelin kanisteria. Kaadoin loput 4litraa kun vesi alkoi kiehumaan. Jätin kanisterin tunniksi sisälle (21c) ja sitten laitoin ulos jäähtymään (4-6c). Noin tunnin kahden päästä otin kanisterin sisälle ja totesin sen olevan hiukan kättä lämpöisempi joten kaadoin tavaran siivilän läpi ämpäriin ja hiivasin sen.

Saa olla huomiseen asti ämpärissä keittiöpyyhkeen alla.

Kerron myöhemmin pystyikö kyseistä tavaraa juomaan ;-)

edit: 2007-10-23
Kyllä kalja on erittäin maittavaa. Itselleni juuri sopivan makeaa. Hiilihappo pitoisuus oikea. Maltaisuus maistuu kyllä mutta voisi ehkä olla voimakkaampikin. Erittäin hyvä ruoka juoma!

1 kommentti:

JJ kirjoitti...

Moro,

tuo tosiaan on hyvää ruoka/janojuomaa. Mulla on reseptiksi ämpärilliseen tullut 8 dl maltaita/2 dl sokeria jolloin tuosta tulee mukavan maltaista. Täälä hetkellä ulkona on juuri sopiva säilytyslämpötila, eli vuorokauden käymisen jälkeen kalja siirtyy takaoven kuistille odottamaan käyttöä.