sunnuntai, lokakuuta 28, 2007

ApA?

Ajattelin tässä tehdä kokeeksi pienen satsin American PaleAlea (jos tätä nyt sellaiseksi voi kutsua).

6 litran satsi:

1,09 kg Pale mallasta 5 EBC
0,22 kg Crystal 120 EBC
10 g Kauhava -S (kuvittelua 11%) 60min
12 g Cascade pellettiä (ei tietoa alfa %) Kuiva
1 pkg Nottingham hiivaa


Strategiset mitat (jos 75%):

OG 1.051
FG 1.012
Väri 24,9 EBC
Katkerot 40,8 IBU
Alc% n. 5%

Mäskäysohjelma olisi seuraavanlainen.

Tulisin tässä käyttämään kattilassa sideharsoa tai muuta sopivaa kangasta pussina, johon kaataisin maltaat ja mäskäyksen lopuksi voisi siis "vain" nostaa maltaat pois kattilasta ja aloittaa kiehuttamisen. Koitan tätä tällaisena ensimmäisen kerran ja kiitos jälleen kerran kommentoijalle. =-)

Sisään: 8,18 l vettä 32,7C => 32C 20min
Prot: Lämpö 52C 10min
1. sokeri: 65C 60min
2. sokeri: 72C 60min
Ulos: 78C 10min

Ulkomuistista (hatusta) tempaisin nuo lampötilat ja ajat. Saa tai siis pitää kommentoida. ;-)

3 kommenttia:

JJ kirjoitti...

Moro,

Pitikin juuri kommentoida omaa APAA :-D Nyt selkeneminen alkaa hissukseen, pullojen kauloista näkyy vähitellen läpi. Tästä rohkaistuneena avasin eilen pullon ja maistelin. Kyllä tuo muistutti mielikuvaani Sierra Nevadasta, joskin humalointia olisi saanut olla lisää. Alkoi vaan tekovaiheessa hirvittämään humalamäärä mutta olisi pitänyt uskoa jossain näkemääni kommenttia APAn teosta "when in doubt use more hops". Ei tuo munkaan missään nimessä humalatonta ole, mutta sitä greippimäistä jenkkihumalan makua saisi olla lisää. Voin kotoa laittaa vielä tänään tuon käyttämäni reseptin niin voit verrata omaasi.

Eli tässä vaiheessa vaikuttaa ihan kohtuulliselta, tarkemmin voin makua kuvailla jahka tuo nyt kypsyy oikeasti juomakuntoon.

Itse käytin pussimäskäyksen testaamiseen sideharsoa ja koska kattilassa ei ollut valepohjaa lämmitin veden sopivaan lämpöön (ulkomuistista 71c) ja laitoin vasta tämän jälkeen pussin paikalleen ja kaadoin sinne maltaat. Sekotus, lämmön tarkistus, levy pois päältä, pari vanhaa vilttiä kattilan päälle ja jätin sen työpäivän ajaksi mäskäytymään. Siis yksinkertaisin mahdollinen mäskäys vakiolämpötilassa. Ainakin kehotan sen verran laiskottelemaan että jätä nuo 32c ja 52c tauot pois ohjelmasta, eikös ainakin jälkimmäisen tarkoituksena ole vain helpottaa huuhtelua? Sitähän et tuossa menetelmässä tee, vaan nostat pussin vain kattilasta pois valumaan.

Mitä tulee aiemmin kysymääsi kotikonstiin humalan alfahappopitoisuuden mittaamisesta niin ei mulla kyllä ole tietoa. "Sinne päin" arvauksen voisi tehdä usealla koe-erällä, eli tekisi monta pientä satsia muuten samalla reseptillä mutta jokaisessa eri (tunnetun alfa%) katkerohumala yhtä kauan keitettynä ja yhteen omaasi. Jokaista humalaa tietenkin yhtä paljon, aromihumalaa ei laikaan sekoittamaan hommaa. Noista sitten maistelemaan mikä katkeruudeltaan on lähinnä omalla humalallasi maustettua. Melko vaivalloista eikä tuollakaan tarkkaa vastausta saa, mutta luulen että vapaaehtoisia testihenkilöitä riittäisi :-D

Mutta se tässä harrastuksessa on hienoa että se helpottaa iltaohjelman suunnittelua: tänään pitäisi pullottaa stout ja brown ale (yht vähän alle 50L), pullopesuineen tuo tarkoittaa sitä että jos homman jälkeen jaksaa tuijottaa töllöä tunnin ennen nukahtamista voi olla suoritukseen tyytyväinen ;-)

suorama kirjoitti...

Kyllä kyllä. =*)

Onhan tässä harrastuksessa monia hienoja puolia. Saa mm. maistella oluen eri vaiheita ja kypsyys asteita. Siten kun onnistuu kunnolla niin on nauru ja hymy herkässä. =*D
Toisaalalta vaikka ei juuri saman makuista saanutkaan aikaan saattaa oma olla jopa parempaa kuin esikuvansa. Joka myöskin hersyttää nauru keskusta.

Saattaapi olla jotta kun omasi kirkastuu kunnolla, niin humala pääsee vielä paremmin esille.

Joo kyllä tuo saattaa olla juuri huuhtomista helpottamaan tarkoitettu tauko. Muistelin vain, että sisään mäskäys ja proteiinitauko (jos se nyt sellainen oli) olisi helpotanut kirkastumista.

Syy tämmöisen koittamiseen olisi vain saada mahdollisesti selville millainen vaikutus on tällä lämpötila mäskäyksellä. Eli tarkoitus olisi tehdä juurikin (minulle) perinteisemmällä infuusio mäskäyksellä toinen identtinen satsi. Eli juurikin kuvailemallasi tavalla. Jos ja kun saan "koneen" valmiiksi, uskoisin mäskäyslaatikon pääsevän eläkkeelle, tai sitten takaisin kylmälaukun rooliinsa.

Tuo humalan alfahappoisuuden mittaus menetelmä minullekkin mieleen tuli, mutta saas nyt nähdä teekö sen vain siten jotta koitan uuttaa veteen/sokeriveteen muutaman kukan ja maistella siitä lähimmän. Nuo tuntuisi olevan lähellä Magnumia joten happoja saattaa olla aika reippaasti. Ymmärtääkseni Magnumia (en tiedä onko samaa) on tuotu Suomeen kasvamaan mm. näyttävyytensä vuoksi.

JJ kirjoitti...

Pullotukset on tehty ja edessä on viilennetty APA. Väri hyvä, joskin sameaa. Pienikuplaista vaahtoa muodostuu kohtalaisesti, mutta vaahto katoaa nopeasti. No, nuortahan tämä vielä on.

Tuoksussa humalien raikkautta ja aavistus banaania ja toffeeta, lienee sahtimaltaan aikaansaannoksia. Maku melko tasapainoinen, ensin tulee humala, sitten mallas ja lopukssa tuntuu vielä Cascaden greippiaromi.

Ja resepti tässä:

Grain/Extract/Sugar

% Amount Name Origin Potential SRM
-----------------------------------------------------------------------------
43.5 2.00 kg. Sahtimallas Suomi 1.037 10
39.1 1.80 kg. Generic LME - Amber Generic 1.036 9
6.5 0.30 kg. CarAmber 60 France 1.034 60
6.5 0.30 kg. Corn Sugar Generic 1.046 0
4.3 0.20 kg. Crystal 90L America 1.033 90

Potential represented as SG per pound per gallon.


Hops

Amount Name Form Alpha IBU Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
35.00 g. Cascade Whole 7.00 35.5 75 min.
15.00 g. Northern Brewer Whole 6.60 3.6 15 min.
10.00 g. Cascade Whole 7.00 1.9 10 min.


Yeast
-----

WYeast 1335 British Ale II

Mäskätty 68c /työpäivän ajan.

Actual OG: 1.056 Plato: 13.80
Actual FG: 1.010 Plato: 2.56

Anticipated SRM: 14.4
Anticipated IBU: 41.0

Alc by Weight: 4.75 by Volume: 6.06 From Measured Gravities.

Ohje näyttää rivittyvän hiukan hassusti, toivottavasti saa selvää. Softa ei sitten tunne Pirkka- sokeria, eli ei mulla oikeasti corn sugaria löydy. Pikkasen laitoin kun jäin hiukan tavoite OG:stä.

Molempien ohjeessa oletuskatkeruus on lähes sama, joten omasta kokemuksesta itse lisäisin hiukan humalaa. Laita vaikka muutama gramma Cascadea kiehumaan 30 minuutiksi niin saat mukavan greippistä aromia ja katkeruutta hiukan lisää.

Juu, ainahan se on mukavaa kun olut onnistuu toisaltaa jos ottaa mittatikuksi suomalaisen tarjouslagerin, ylittää teollisen oluen kovin helposti. Tässä tietty tullaan makuasioihin, joillekin on käsittämätöntä että olut ei maistukaan vetiselle, vaan maltaalle ja humalalle. Toinen juttu onkin sen lapparin teon yrittäminen kotioloissa, tuo kevyt lager lienee yksi vaikeimmistä tyylilajeista kotiin, ainakin jos pyrkii esikuvien makuun.

Tuosta mäskäyksestä, tietty jos testailee juttu on eri, mä taidan ajatella välillä liiankin tehokkaasti ;-)

Tarkastin nuo alempien lämpötilojen tauot, beta-glukanaasi ~30 pienentää viskositeettiä ja protelyysi 50-55c tuo hiivalle ravinteita. Järmälä kuitenkin herättää kysymyksen onko tuo lainkaan tarpellinen koska "karboksipeptidaasi (optimi 60c) --- toimii vielä 70 asteessa" --- "Aminohappoja syntyy vierteeseen muutenkin tarpeeksi sokeroitumislämpötiloissa". Mutta toki mikään ei noiden taukojen käyttöä estä.