Eikä sen puoleen ole tullut tehtyä kotona oluttakaan, pariin otteeseen kyllä muualla.
Yksi syy tähän on se, että panimotila on "huonossa hapessa", eli sinne ei mahdu järkevästi tekemään olutta. Tähän yritän saada aikaan muutoksen mahdollisimman pian (jälleen kerran).
Mutta otsikon mukainen aihe tuli mieleeni kun tuossa on tullut juteltua useiden ihmisten kanssa oluen teosta ja siinä mahdollisesti tapahtuneista virheistä. Minulla on mennyt kaksi satsia pieleen. Ensimmäinen oli sellainen jossa käytin vanhaksi menneitä Finlandia Tumma uutteita kolme purkkia. En nyt muista käytinkö vielä niiden hiivaakin. Hmm, jos oikein muistan niin yksi oli vähän uudempi ja sen hiivan olisin alkujaan pönttöön nakannut. Joka tapauksessa lopputulos tuoksahti voikakkasti rikille eli viemärille ja sinne tuo päätyikin. Toinen oli sellainen kokeilu jossa käytin brittiläisen jälleenmyyjän pakkaamaa Windsor hiivaa ja avokäymistä. Se olut maistui siltä kuin se olisi ollut tehty juurikin vihreistä omenista. Eikä aika parantanut vaan pahensi tilannetta.
Tänään löysin sähköpostistani Brad Smithin artikkelin aiheesta ja ajattelin laittaa sen pääkohdat tänne ylös vapaasti suomentaen. Josko tästä olisi jollekin hyötyä joskus.
Pääsyy Acetaltehyden muodostumiseen.
Acetaltehyde (C2H4O) on yleinen komponentti hedelmistä kahviin. Mutta myös hiiva tuottaa tätä runsain mitoin kun se käyttää sokeria alkoholiksi (joskus muistan lukeneeni, että hiiva valmistaisi alkoholia tämän kautta (oma lisäys)). Kun käymisprosessi on valmis, kaikki acetaltehyde on normaalisti muutettu etanoliksi, eli alkoholiksi jota olut kuuluu sisältää.
Eli jos käyminen jostain syystä epäonnistuu, eli ei mene kunnolla loppuun, saatamme saada actaldehydeä huomattavat määrät "valmiiseen" olueen. Näin saattaa käydä monista syistä jotka liittyvät hiivan toimintaan ja terveyteen.
Yleisimpiä syitä epätäydelliseen käymiseen lienee liian vähäinen hiivaus määrä, huonosti säilynyt hiiva, vajaa vierteen hapetus jotta terveet hiivasolut pääsisivät lisääntymään riittävästi. Huonolla käymisen lämpötilan hallinnalla myös on mahdollista saada vihreän omenan makua, pysähtyneen käymisen tai liian runsaan acetaldehyden tuotannon kautta. Sekä jos käyttää kirkasteita ja laittaa ne liian aikaisin, on mahdollista, ettei hiiva ole vielä kerennyt siivota jälkiään ennenkuin se pakotetaan laskeutumaan pohjalle.
Ei niin yleinen mutta mahdollinen syy on myös se, että jos altistaa valmiin oluen hapelle. Etanoli pystyy tuottamaan acetaldehydeä hapen kanssa. Toki happi aiheuttaa myös muita ei toivottuja makuja myös valmiissa oluessa.
Miten sitten välttää Acetaldehydeä.
Koska yleisimmin tätä saadaan aikaiseksi hiivan tuottamana käymisen aikana, on tärkeää että hiivaan kiinnitetään huomiota.
- Käytä oikea määrä hiivaa olueeseen mitä olet tekemässä. Jos startteri tarvitaan, tee se.
- Koita varmistua, että hiiva on hyvässä kunnossa ennen kuin käytät sitä.
- Ilmaa vierre ennen käymään laittamista.
- Pidä huolta oikeasta käymislämpötilasta.
- Anna käymisen tapahtua loppuun ennen astiointia tai kirkasteiden lisäämistä.
- Älä päästä olutta hapen kanssa tekemisiin enää kun käyminen on alkanut.
Vaikka tuosta on jo aikaa vuosia kun tuollaisen sain aikaan niin tässä oma päätelmäni siitä mikä aiheutti vihreät omenat siihen yhteen olueeseen.
Huonosti säilytetty hiiva (kauppiaalla), eli tätä kautta liian vähän terveitä hiivasoluja.
Hiukan liian korkea lämpötila (n.23°C) ja tämä yhdistettynä liian pieneen hiivausasteeseen.
Avokäyminen mahdollisti hapen pääsemisen näiden lisäksi olueeseen vaikka kansi höllästi loppupuolella olikin paikoillaan. Kuitenkin käyminen on täytynyt olla heikonpuoleista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti