sunnuntaina, lokakuuta 03, 2010

Bockin tekoa

No niin, nyt se sitten on tehty.
Rouhinta meni hienosti. Mäskäys meni liian hienosti =)
Jo kiehutuksen alussa oli 30 litraa vierrettä jonka OG oli 1.068. Eli sen verran kuin kiehutuksen jälkeen olisi pitänyt olla. No, kattilaan ei mene kuin se 27litraa. Laitoin Perlen jo FWHoppina.
Tottakai vierre kiehui yli koska tuli laitettua aika täyteen kattila =). Hiiva tuoksuu hiukan happamalta mutta maku "oluessa" on aika neutraali joten käytän tuon tässä keitoksessa, meni syteen tai saveen. Oikeastaan haju ei ollutkaan hapan, vaan siinä oli "luonnollisestikin" jokin sulfurin haju koska startteri tehtiin lämpöisessä. Nyt kaapissa on arviolta 24 litraa (vaahtoa niin paljon, että vaikea oli sanoa kun kaappiin vein) 1.072 OP vierrettä. Vierre oli erittäin hyvää. Siinä tuntui pehmeähköä katkeroa sopivasti ja humalan flavoriakin omaan makuun kivasti. Mutta mainiointa vierteessä oli se, että siinä oli toffeinen keksimäisyys mukana, jollaista en ole ennen vierteessä maistanut ainakaan näin selkeästi. Toivottavasti hiiva osaa käyttäytyä ;)
Minun oli tarkoitus käyttää tähän keitokseen Lallemandin Servomyces hiivaravinnetta. En sitten muistanut :( Tosin hiivan kasvatukseen sitä kerran vähän laitoin.

Kaappiin vierre meni hiivan kanssa n. puoli yhdeksältä. Teko aika siis ~ 5h
Yllättävän vähän koska mäskäys kesti
20 > 60 > 40 > 10. No, alku veden laitoin lämpiämään jo rouhinnan aikana. Pesin ja huuhtelin välineet sekä desinfioin tarvittavat. Joten alkuvaihe vei sellaiset 20 min. Sitten sen 20min aikana joka meni 50 C asteessa (oikeasti ~46 C ) Lämmittyi sokeroitumistauon vesi. Sitten tein pienen "huijauksen" eli asetin 72,5 C astetta mittariin jo 50 min kohdalla mutta pidin tästä eteen päin 50 min. Eli tuon olisi pitänyt lämmetä oikeaan n. 8,5 minuutissa. Sokeroitumista siis 100min. + se (kolme minuuttia lämpiämiseen) 10 min 76 asteessa. Vierteen erottamiseen ravasta vei n. 20 min. Eli kaikkiaan siihen, että vierre oli keittovalmis meni sellaiset 140 min
Keitto oli 90 min keitto. Kiehumaan vierre lähti n. 50 minuutissa. Jäähdytys vei sellaiset 30 min.
No, näistä kun laskee aikaa meni 5,5 tuntia.

Edit 2010.10.4 6:40
Havaittavaa käymistä on jo olemassa. Vesi lukko sen näyttää. Ja n.5mm vaahtokerros.

16:12
Nyt on jo sanko pullollaan ja vesilukko pulputtaa sopivasti. =)

edit 2010.10.4 22:30
Käy vallan mainiosti. Mitään tuoksua / hajua en havainnut nopean vilkaisun aikana. Vaahto pinnalla oli beigeä ja sitä oli n.7cm. Vaahdon pinnalla oli niitä tavanomaisia tummia kokkareita. Näyttää hyvältä. Pitänee jo huomenna mitata ensimmäisen kerran nykyinen ominaispaino.

edit 2010.10.9 12:00
Jääkaappi näyttää n. 11 astetta, vähän alle. Pöntön kyljessä oleva mittari näyttää 13, joten en ole varma kannattaako diasetyylitaukoa pitää ollenkaan. Ehkä kuitenkin, tuoksussa on aavistus voihappoa. Maussa ei niinkään. Muuten tuoksu on voimakkaan maltainen. Maku on yllättävän puhtaan maltainen ja oikeastaan ei edes makeakaan enää vaikka OP nyt onkin 1.038. Taidan antaa lämmön nousta hiukan kaapissa ja sitten pukkaan sen johonkin 8 asteeseen. Juuri nyt oluen tulevaisuus näyttää lupaavalta :o) Kuitenkin pitänee antaa sen käydä näissä olosuhteissa tuonne 1.024 tietämille...

Ei kommentteja: