maanantaina, elokuuta 09, 2010

"Panimon" nimi ja sen "esikoisolut"

Näin aluksi:
Päätin (ainakin nyt ;) ) että panolani saa olla nimeltään FinnHopHill.
Pitäisi olla helpommin sanottavissa kelle vain. Ei ole eritysesti äännettäviä sanoja ;)

Vaikkakaan First Goldit ei olekkaan omasta humalakukkulasta, ensimmäinen tämän nimen alla pantu olut tulee olemaan yhden humalalajikkeen vaalea pintahiivaolut. Tosin niin nuo viimeisimmät ovat tainneet muutenkin olla, yhden lajikkeen oluita.

Eli:
First Gold humalainen vaalea olut
Mallaspohja olisi 21 litraan yksinkertaisesti (75%)
4,30 kg paleale (6 EBC)
0,15 kg Crystall 100

Vaikkakin olen saanut mainioita kokemuksia parin askeleen infuusio mäskäyksestä, tämä tehdään yhdellä sokeroitumistauolla ja ulosmäskäyksellä. Englantilaiset eivät taida ulosmäskäystäkään tosin aina tehdä.
Maltaiden päälle kaadetaan 10 litraa 77 asteita vettä, joten sokeroituminen tapahtuu 68 asteessa. Tämä lämpö pidetään 90 min.
Sitten kaadetaan 10 litraa 85 asteista vettä mäskiin ja pidetään 5 min (75 - 76 astetta).

Kirkas vierre eroon ravasta. Huuhtelu ~11 litralla 76 asteista vettä

Keittoa 90 min.
20g First Gold 60 min
45g First Gold 15 min
35g First Gold 0 min

Nopea jäähdytys, hetken seisotus ja Windsor hiivan kanssa käymään.
Käymässä 18 asteessa ~4 - 7 pv
15 asteessa 14 - 16 pv

Pullotukseen 90g sokeria. Pullotetaessa olut 15 asteista joten odotettu karbonointi aste olisi 2 - 2,1 vols.
Kaikkiaan olen kuuluisi saavuttaa seuraavanlaiset mitat:
Alc% ~4,7%
Väri 12 EBC
Katkero 40 IBU

First Gold tietoutta
http://www.charlesfaram.co.uk/varietyde ... tyID=UK-FG

Muunnelma tästä pitänee tehdä piakkoin ensimmäisen jälkeen, jotta ne saa rinnakkais maisteluun. Eli muuten sama mutta käytetään nk. FWH (First Wort Hops) tekniikkaa. Eli alkuvierre humalointia(?) Tässä tavassa keittokattilaan laitetaan humalat jo siinä vaihessa kun vierrettä aletaan laskemaan sinne. Tavalla pitäisi vierteen ominaisuudet muuttua siten, että humalista, siis kaikista, jälkeenpäinkin lisätyistä, irtoaa enemmän katkeroa, flavoria ja aromia. Tapa auttaa mm. humalan isometrisoitumista. Katkeron pitäisi olla pehmeää ja miellyttävää, kuitenkin mukavan kompeksista.

Ei kommentteja: