perjantaina, helmikuuta 05, 2010

Panimo yms.

Alkaa olemaan pikkuhiljaa suunnitelmat selvillä ja tarvikkeet kasassa. Alkuksi ainakin suunitelmissa on laittaa letkut putkituksen tilalle. Näkee ainakin jos on ongelma kohtia nesteen kulkemisessa. Tarkoitus on tehdä monet liitokset pikaliittimillä puhdistuksen tarkastamisen helpottamiseksi. Venttiili määrä (ainakin nyt) on kutistunut seitsemästä neljään. Tuossa laskeskelin, että 20 litraa olisi pienin mitä panimolla voi tehdä ja 64 litraa suurin. Toki käytäntö voi olla toinen. Suunnitelman mukaan panimo olisi "optimoitu" riittävän nopeaan toimintaan. Eristykset näyttelevät suurta osaa tässä. Jos kaikki menisi siis suunnitelman mukaan, alku lämmitys kestäisi vain < 15 min (maksimi satsia tehtäessä). jonka jälkeen mäskäys ajat on määrääviä, kunnes aletaan siivilöimään ja kiehuttamaan (esim. 20 + 60 min). Panimo osaa laskea koska lämmitys on hyvä aloittaa ja osaa pitää lämmön yllä pienemmällä teholla. Siivilöinti aika on vielä kysymysmerkki mutta teoriassa kai 2l / min olisi hyvä nopeus joten maksimi kiehutus koon (90litraa) siivilöiminen veisi 45 min. Kierrätyksen voisi aloittaa jo mäskäyksen loppuvaiheessa. Kiehumaan maksimi pitäisi lähteä n.20min ja kiehutusta siis esim. 60min (tämä lienee lyhimmän tavan kuvaus). Jäähdytys on myös kysymysmerkillä varustettu mutta jäähdyttimen valmistaja lupaa laitteen jäähdyttävän n.40 l kiehuvaa vierrettä 20C asteiseksi viidessä minuutissa jos jäähdytys vesi on 14.44 asteista ja virtaa n.20l min. Meillä on n. 5 asteinen vesi ja summittain laskemalla voisin kuvitella, että ei tuossa ainakaan 10 min kauemmin pitäisi mennä. Tämä jäähdytys vesi ajetaan suoraan lämmin vesi tankkiin. Esim. pesuja varten.
Aikaa siis voisi mennä jyvästä käymisastiaan n. 230 min? Eli vajaa neljä tuntia. 90 min keitoilla ja mäskäyksillä aikaa tulee luonnollisesti tunti lisää. Ei paha, mielestäni. Kun satsi koot pienenee aika ei välttämättä lyhene merkittävästi koska mm. kiehutuksessa ei ehkä voi käyttää koko tehoa hyväksi. No, käytäntö osoittaa sitten miten homma sujuu. Kun nyt vain saisi sen kasaan niin voisi aloittaa testailun ja logiikka ohjelman väännön tosissaan.

Hiivan kasvatukseen sain eilen hankkimani 3 litraisen erlemayerin (on muuten iso litraisen rinnalla), sekoitussauvat ja pullot hiivojen säilytystä varten.

Ei kommentteja: