torstaina, syyskuuta 24, 2009

Oluen väri

Minkä väristä olut on?

http://www.beercolor.com/ebc_controversy.htm

Oluen väri määritellään nykyään sen mukaan paljonko 430nm valoa se päästää läpi tai ei päästä. Aiemmin väriä arvioitiin standardin referenssi metodin mukaan (SRM). Sitä aiemmin Lovibond niminen herra kehitteli 1883 oman järjestelmänsä. Eurooppalaiset kehittivät oman systeeminsä. Aiemmin näiden ero oli hankalampi määrittää. SRM on useimmiten yhteneväinen Lovibondin kanssa mutta EBC mitattiin aiemmin eri aallonpituisen valon avulla ja pienemmällä mittalasilla. Nykyään EBC mitataan samalla aallon pituudella mutta edelleen pienemmällä mitta astialla, mutta SRMn lukeman kerroin on 10 ja EBCn 25 :/. Nyt kuitenkin asteikot on "yhteneväiset" joten EBC = 1.97 * SRM. Useimmiten kertoimena käy 2.


Koska minulla ei ole yhden aallon pituuden valolähdettä (430nm) eikä spectrofotometriä, hankin itselleni tällaisen. Enköhän tällä saa tarpeeksi tarkkaan oluitteni värit selville =)

Mukana tuli hauska "lätkä".

edit (vähän myöh.)

Beer Smith kertoi, että Amberistani tulisi 19,7 EBCn värinen reseptiä suunniteltaessa. Arvioin "liuskallani" että olut olisi n. 10 SRM (10SRM * 1.97 = 19,7). Eli uskomattoman lähelle meni =O. Arvioin ensin värin ja sitten vasta tarkastin Beer Smitistä.
Kameran "silmä" saattaa nähdä hiukan eri tavoin, mutta livenä katsellessa 10 on lähinnä.

Mutta ei tässäkään oluessa ole parasta sen väri... ;-)

Ei kommentteja: