perjantaina, toukokuuta 31, 2013

Tummempaa Belgi tyyliä

Ajatelin tänään ennen saunaan menoa, että taidampa rouhaista tuosta maltaat sitä tummaa belgi viritelmää varten. Nyt kun tuli laskettua uudelleen sen resepti uusilla arvoilla.
Joten 15kg pilsner mallasta näki myllyn telat liki. Tuli mieleen, että voisin samalla katsoa mulaisella nopeudella tuo myllyni selviytyy kilojen rouhinnasta. Tämä tuli tosin vasta mileen kun olin jo 7kg rouhinut. No, annoin myllyn mennä tyhjäksi ja loput 8kg mittasin. Meni karvan alta 16min. Eli mylly pyöräyttää 2min / kilo mallasta. Kuitenkin tuo tuntuu ihan kohtuu vauhdilta siinä rouhiessa. Pitää vain isontaa tuota kaukaloa mihin maltaat ensin laittaa, että siihen saa mahtumaan enemmän kuin 5litraa keralla. Ai niin, 2,6kg Special-B:tä ja 2kg crystal mallastakin meni myllyn hampaista läpi.

Helle putkuttelee hissuksiin kaapissaan jonka lämpö oli laskenut 12,6°C lämpöön.

Koitin metsästää Therminaattoriin oikeanlaisia liittimiä vesipuolelle mutta eipä ollutkaan helppo tehtävä. Nähtävästi Ameriikka on ainoa paikka maailmassa joka käyttää 11,5 kierrettä tuumalla 3/4 tuuman yhteessä, ja vain puutarha välineissä. No, onneksi tänäpäivänä on eBay. Toivottavasti myyjä ei välitä mihin tuotteet menee, että saan oikealla kierteellä olevia pikaliittimiä.
Amerikan järjestelmä on GHT eli Garden Hose Threads kun taas muualla maailmassa käytetään BSP standardia eli British Standard Pipe järjestelmää. Ja luonnollisestikaan nämä eivät sovi yhteen. Ilmeisesti itse kara on about saman kokoisenen mutta kierteitä on tuossa BSP systeemissä 14 tuumalla.

Therminator "ongelma"

 Tässä pari viime kertaa on tullut ihmeteltyä miksi en saa enää kattilaan kunnon whirpoolia aikaiseksi tuolla pumpulla. Sitten tajusin viimein, että taas pari näitä edellistä kertaa on ollut tukkeutumisien "äitejä" ja en ole putsannut kunnolla tuota jäähdytintäni. Ei muuta kuin pikaliittimet auki ja vehje kainalossa keittiöön.
Ensin huuhtelin normaaliin tapaa tuon parikertaa ja sitten uitin komeutta puolituntia sitruunahappolioksessa. Uskomattomasti noikin kevyt happo irrottaa likaa. Päällystä tuli aivan puhtaaksi.
No, sitten huuhtelin uudelleen tuota ja totesin, että jäähdytyspuolelta ilma kulkee aivan uskomattoman paljon paremmin läpi. Puhalsin keuhkojen täydeltä väärään suuntaan vierteen kulkusuuntaa ajatellen ja lavuaariin pöllähti kasa humalan kukintojen jämiä! Ei muutakuin virittelin vehkeen hanaan kiinni ja laskin täydellä paineella jonkin aikaa vettä läpi. Nyt ilma kulkee about samaan tapaan molepien kanavien kautta.
Pumppuni ei siis välttämättä olekkaan rikki.

Muutama lisäkuva Helle Lagerin tiimoilta.



Tässä siis se putken pää siitä kattilalta. Tuo riitti siihen, että yhtään höyryä ei tullut panolaan. Pitää katsoa saisiko tuolle jonkin järkeävän läpiviennin johonkin, jotta voisi talvellakin käyttää. Ehkä ikkuna pois ja tilalle vaneerilevyjä pari joiden väliin uretaani, tai jotain.
 

Tässä kiehuminen ei enää ole toispuoleista =)

Oikeastaan näistä kuvista näkee, että höyry poistuu ihan kivasti tuolta kannesta.

Mäskäin pestynä. En nähnyt syytä sille, että olisin hapottanut sinistymät pois tuolta. Kellastuma on aina ollut tuolla. Siis minulla ollessaan. Edellinen omistaja on ilmeisesti nuotion päällä lämmitellyt jotain. Oli leikanut ikävästi pohjan pois vaipasta, joka toimii nyt kattilana.

Kattila pestynä. Tähän hitsattiin siis uusi pohja ja lisättiin vastukset sekä paikattiin kippiosuuden reiät.


Nämä vermeet on aikas helppoja pestä, mutta ostin tässä jo nanopinoitetta jota aioin kokeilla miten se käyttäytyy systeemissä. Ainakaan myyjän mukaan mikään ei siihen oikein tartu, myöskään bakteerit ja sen semmoiset.
Joo, on tuotteella elintarvikepuolen hyväksynnät ja ilmeisesti sertifikaatit. Ja kestää nelisensataa Celssiusta sekä 1 - 14 pH lukemat.
Hitsit kun saisi tuollaisen pinnoitteen tuohon levyjäähdyttinen sisuksiin. Saisikohan sen purettua...

keskiviikkona, toukokuuta 29, 2013

Päivitystä

Lageri on lähtenyt käymään, joten ainakin joku pöpö siellä pöntössä on joka pystyy toimimaan 10.6°C lämmössä ja tuottaa mitä ilmeisemmin hiilidioksidia...

Sain tässä taanoin ystävältä Pälkäneläistä humalaa. Pitäisi sillekin keksiä hyvä paikka. Nyt se on vielä purkissa kasvihuoneessa. Viihtyy se sielläkin kohtalaisesti...

Ainakin Glacier on tykännyt sijainnistaan ja lannoitus ohjelmastani. Se on nimittäin suurin ja mahtavin puska tällä hetkellä humalistani. Sen korkeus on jo kolmisen metriä, kenties ja siinä on versoja vaikka kuinka paljon. En ole ajatellut kaupallisten viljelijöiden tapaan poistaa versoja niin, että vain pari kolme jäisi. Katsotaan miten näin hommat etenee. (Glacier ei pitäisi olla mikään kiivas kasvaja, Columbuksen taas pitäisi olla. Onkohan nimilaput menneet sekaisin? Eipä sekään haittaisi)
Edes SuomiJalo ei pärjää tuolle kasvussa. Tosin pitänee niittää SuomiJalon ympäriltä ne nokkoset pois...

Maakellarin takana, varsinaisessa humalatarhassa ei tällaista kasvua tapahdu. Joko maa on todella köyhää tai sitten se ei sovellu kavereille. Toinen vaihtoehto on se, että auringon valoa ei tule riittävästi. Lannoitus kuitenkin on sama...

Taidan ensikevääksi tehdä maakellarin eteen ajattelemani "portaat" joihin istutan muutamat humalat sieltä takaa. Siihen pitää sitten laittaa sopivaa kompostimultaa ja ravinnetta pohjalle. Tuohon ainakin paistaa aurinko lähes koko päivän. Mitähän vaimo tuumaa... (tai koiranpentumme)

Edit: 30.5. klo 11

Tarkastin tilanteen tuolla pöntössä ja asetin lämpömittarin parempaan paikkaan.
1. lämpöä oli 14°C -> laskin pari astetta.
2. vierre ei tuoksunut käyvälle vaikkakin siinä oli sellainen alue josta voisi ajatella käymistä tapahtuvan ja kuplaakin vähän nousi -> laitoin 60g S-189 hiivaa avuksi.

klo 18

1. lämpö nyt 13,3°C ja nyt havattavissa selkeä pulpahtelu. Hajua ei minkäänlaista.

tiistaina, toukokuuta 28, 2013

Lageria vaikka väkisin.

Nyt se on sitten mäskätty. Ja nimeksi annan tällä muotoa Helle.
Laskutoimituksia myöhemmin mutta tässä väliaika tuloksia.

Vierre ennen huuhteluita eli ns. first wort = 16,5bx eli 1,068SG
Huuhtelun jälkeen otettu näyte eli ns. run off = 5,1bx eli 1,020SG

Keiton jälkeen mitattu ominaispaino eli ns. OG = 13,7bx eli 1.056SG

Vierrettä sain kerättyä yli tavoitteen  joka oli 60 litraa. No häviöt ovat pienemmät.

Hyötysuhde on nyt laskettuna, jos tavaraa on käymisastiassa 62 litraa niin, 82%, eli sen suuntaista mitä systeemiltä vähän odotankin.

Hiivasin kolmella kasvattamallani tuublilla (noissa on alle sentti vierrettä hiivan pinnalla ja ne on kasvatettu suht'äskettäin. Joten oletan niissä olevan 420Billion hiivasolua per tuubi. Eli hiivaus jäisi 70 billion vajaaksi eli 1210 Billion menee mukaan ja 1280Billion olisi vaatimus jos BS2 on oikeassa.

No, jos homma kusee, sitten se kusee. =))

<Edit illemmalla>

Äkkiseltään strategisia mittoja tuon kanssa olisi seuraavat:
OG 1.056SG
Katkero 17IBU
Väri 7EBC
ja arvioitu alko 5,6%

Joten menee liian vahvaksi ja katkerot putosi aikas alas. No saapa nähdä miten tuo tuosta kehittyy.

Näköjään tuo tehokkuuden saaminen oikeaan mittaansa vaikuttaa tässä tapauksessa 2kg mallasta.
Tarkoittaa, että kun laskin reseptin 67% mukaan ja käytin 14kg mallasta, niin samaan OG lukemaan pääsee tuolla 82% hyödyllä 12kg mallasta. Jos siis pidän satsi koon 62 litrassa.

Mäskäys ohjelma meni tänään seuraavasti.
34 litraa vettä ja mäski 66°C tunti (suhde 2,4)
26 litraa vettä ja mäski 76°C 10 min sekoitusta ja 30 min kierrätystä. (suhde 4,3)
34 litraa 76°C vettä huuhteluun.
Mitään ongelmia ei ilmennyt tällä kertaa missään. Ei kierrätyksessä, ei huuhtelussa, ei keitossa.
Ennen panoa pesin ja huuhtelin kaikki astiat. Sekä desinfioin StarSanilla mäskäimen sekä kattilan ja mäskäimen letkut ja sen sellaiset. Samalla tuli desinfiseerattua jäähdytin.
Pano alkoi 9:15 ja loppui 14:45 aika tarkkaan. Joten kuutisen tuntia on hyvä varata hommaan.
Keitto oli tunnin mittainen. Perle meni jo vähän ennakkoon kattilaan joten mahdollisuus pieneen hyvään on katkero puolella. Olin unohtanut vain 3 kattilavastusta käyttöön edellis kerralta joten kiehumisen alku hiukan viivästyi. No, kun huomasin asian laitoin kaikki 6 kayttöön ja kiehuminen akoikin nopsaan ja sain pudottaa tehoja alas. 2kWtäkin tuntiusi piisaavan kohtalaiseen kiehuntaan mutta annoin sen nyt olla 4kW.

</ Edit illemmalla>

Tässä muutama kuva hommasta:


 Tässä kattila. Humalointi tapahtuu tuosta reiästä. Putken päässä on pieni laitetetuuletin joka hoitaa komeasti homman niin, että kaikki höyryt menee ulos.


Mäskäimen tuttu yläosa.

Mäskäys ja veden lämmitys käynnissä.

Tuosta ikkunasta höyryt katoaa aivaan tuuliin.

Siellä on vähän perleä jo kiehumassa.

Tässä kiehutaan toispuoleisesti, kun en muistanut miten nuo vastukset olin kytkenyt...

Tällä ohjaan toistaiseksi kattilan tehoa. Läpöä ohjataan siitä pulpetista.

















Lisää kuvatuksia sitten kun tuo Ubuntu One jatkaa toimintaansa...

No niin, kiehutus on siis valmis ja kansi pois.















 Näin sitä lirutellaan keitetty vierre käymään.













Tähtäsin 12°C lämpöön ja kohtuudella siihen osuin.












Ei aivan vielä tyhjä.
















Tännekin vielä mahtuu.














No niin alkaa kattila tyhjenemään.






















13,7 Brix ja lämpönä 24,6°C



















Riittävän tyhjänä.












 Ja riittävän täynnä.

















Tässä sitten odotellaan pulputusta =)

maanantaina, toukokuuta 27, 2013

Humalat kasvavat vauhdilla, onneksi!

Olen nyt koittanut lannoittaa noita humalia ja ainakin osa tuntuu pitävän tilanteesta. Mm. Clacier, Target ja Perle on noista ulkolaisista jo reilu parimetrisiä. Niillä taitaa olla myös paras kasvupaikka. Toki SuomiJalo on myös parimetrinen. Mutta nyt on nuo edellä mainitut samoissa mitoissa!
Sain myös Pälkäneläistä humalaa kivan ruukun. Pitää sekin istuttaa johonkin sopivaan paikkaan. Kuitenkaan ei olla varmoja onko kyseessä toivottu tyttö vaiko poika...

Tarkoitukseni olisi saada nuo mahdollisimman nopeasti kukinta korkeuteen. Toiveissani olisi, että jo kesäkuun jälkeen voisin aloittaa kukintaravinteiden lykkäämisen noille. Saisi jonkinlaista referenssiä siihen, että saako niitä käpyjä itse kasvatettua noista tuonti juurista enemmän kuin muutaman kourallisen.

Oluen pano ei onnistunutkaan noin vain. Koska mäskäimen yläpää on toistaiseksi tehty liimalevystä, halkesi se viime puhdistuksen yhteydessä. Nyt se on harsittu kasaan ja madollisesti huomenna saatan pystyä tekemään jo rouhitut maltaat vierteeksi. Olen jo alustavasti kysellyt ~8mm rosterista kantta tuohon... Hovihankkija kun on naapuri =)

Käymis"kammio" on valmis ja se tuntuisi toimivan. Eli kaulus pakkasessa jotta 60 litranen astia mahtuu korkeudeltaan sisään.

Tässä kertukseksi ajateltu resepti:

Pilsner 86% (oikeammin 85,7% eli 12kg)
Carapils 14% (14,3% eli 2kg)
Hetken mielijohteesta kauhaisin kourallisen Melanoidi mallasta kesken rouhinnan mukaan :O eli n. 50g.

Ajatus olisi humaloda perlellä 18 - 19 IBUa ja maustaa vähän lopuksi Saazilla.

Käymään pitäisi laittaa kasvattamallani WLP838 hiivalla.

tiistaina, toukokuuta 21, 2013

Aamulla kuvatut humalat

























Humalan kasvua


 Kiertelin "tarhassa" joku päivä sitten ja löysin seuraavanlaista tietoa:
Nimet voivat kyllä olla väärin mutta laitan seuraavaan kuvasaaste kollaasiin tarkemmin nuo kohdalleen... =)


Target on kivan voimakkaassa kasvussa ja aukoo jo lehtiään.

Bramling Cross on päässyt maanpinnalle parilla suht paksulla versolla.

 Centennial oikoo vartaan ja lehtiään myös.

Willamette on herännyt.

Cascade

Sterling on oikein kauniilla alulla.




Perlen tyylinäyte
















Northern Brewer

















Columbus eli Tomahawk

















Clacier.
On muuten tänään jo kietoutunut tolppansa ympärille ja kasvanut valtavasti.











SuomiJalo.
Näkyy vähän huonosti mutta siellä se on =)
















Kauhavalainen.

















Talonvierus Centennial.

















Prima Donna aka First Gold.



















Tämä taisi olla Tettnanger





















Hallertauer













Brewers Gold















Centenial


















Fuggle

















Colding
















Magnum













Sterling















Nugget