sunnuntaina, huhtikuuta 21, 2013

Olutta tekemässä

Loppujen lopuksi sain kuin sainkin mäskättyä nuo valmiiksi rouhitut maltaat. Aikaa palaa kuin bensaa ja ei oikein muka kerkiä harrastaman. No, eilen aloittelin puoli viiden aikaan veden lämmittelyllä ja laitteiston huuhtelulla. Mäskäimessä siis oli se uusi valepohja ja väänsin kattilaan samaisesta materiaalista tötterön humala / sakka sihdiksi. Kattilassa tuo toimi erittäin hienosti ja uskon, että mäskäimenkin kanssa pääsen parempiikin tuloksiin seuraavalla kerralla. Suodatuksen kanssa ei sinällään ollut ogelmia ja vierre tuli nätisti ulos. Mutta sekoitin taisi heilauttaa pohjan vinoon vaikka etäisyyttä noilla on 7 - 10 cm. Eli ilmeisesti noste liikautti pohjaa. Mutta kaikki meni ilman isompia tukkeutumisia, ainoastaan venttiili joka päästää pumpulle vierteen ja on vain hiukan raollaan, tukkeutui edellämainitusta syystä aluksi muutamaan otteeseen. Sen sai kuitenkin auki avaamalla venttiliä vähän lisää hetkeksi.
Sekoittajaa joutuu säätämään jonkin verran mäskäyksen aikana. Aluksi se saa pyöriä aika vinhastikin mutta kun kattila on täynnä pitää vauhtia laskea todella reilusti. Jos pyörittää alkuun liian hitaasti ei keskellä oleva mäski pysy tarpeeksi lämpimänä. Ero oli aliksi niinkin raju kuin 68°C reunalla ja 54°C keskellä. Siis pinnasta mitattuna. Pitää siis automatiikkaa ajatellen laittaa taajuusmuuttajaan sopivia parametrejä jotta saa jokusen nopeuden vaikka sitten digitaali on/off tietona laitettua. Tai onhan tuossa yksi käyttämätön analogilähtö jäljellä...
Nyt kun kattilassa oli "kansi" riitti ainakin 3kW reiluun kiehumiseen. 6kW pullautti kannen raosta vierrettä välillä uloskin.
Lopulta 21:30 minulla oli 60litraa käymisastiassa ja kattilassakin ainakin 20 litraa 1.048SG vierrettä. OG jäi reilusti tavoitteesta 1,059SG mutta vierrettä jäi reilusti yli, eli haihtumista ei tapahtunut ihan odotetulla tavalla. Toisin sanoen vierrettä tuli n.80litraa lasketun 57,4 litran sijaan. BeerSmith laskeekin, että noilla arvoilla yli 91% hyötysuhteen. En sinällään ole pahoillani kymmenen pojon tipahtamisesta. Vaikka tässä olikin "märzen resepti" laitoin hiivaksi US-05 kuivahiivan ja käytän oluen 19°C asteessa.

Täytyy nyt jatkossa miettiä keittäisinkö ilman kantta vai suurennanko satsi kokoa laskelmiin vai keitänkö pidempään. Harmillisesti nimittäin jää tuota vierrettä käyttämättä kun ei kaikkea oikein startteri vierteeksikään saa mihinkään mahtumaan.

Aikamoinen opettelu ja virittäminen tässä on taas menossa. Kunpa saisi tehtyä useammin.

Niin tulin laittaneeksi Perleä 100g 60 min ja Saazia 100g 20min kohdalla.
Eli katkeroa pitäisi tulla keittoon 28 IBUn rajoille.
Väri johonkin 21EBC huitteille ja
Alkomaholiinia sinne 4,8 - 4,9% asti.

Edit:
Hienosti on käynyt 40g US-05 voimalla. Lähti muuten heti käymään, tai siis kun hiivasin illalla 21:35 vierteen, oli se hyvässä vauhdissa jo aamulla 7 aikaan kun kävin katsomassa lämpötilaa. Joka muuten on ollut 19.5°C koko ajan.

Muita huomioita. Mallas määrä oli tuon vesimäärän kanssa aikas sopiva. Tarkoitan, että kattila tuli täyteen eikä muutakaan ongelmaa sinällään ollut. 68litraa vettä / 14kg mallasta = ~4,9 Vesi/Mallas suhteeksi. Toki muutama kilo mahtuu sammioon vielä mallasta. 17kg olisi siis suhdelukuna 4.